Thajský mrkvový krém s chrumkavým čili cícerom a kešu orieškami

Exotická krémová polievka z mrkvy a batátu

Čoraz častejšie mi píšete, že vás zaujíma varenie podľa ročných období. Že by ste radi vedeli, ako sa jedlom neochladzovať a ako sa pripraviť na zimu. Verím, že naozaj má zmysel uvažovať nad tým, čo jesť a variť v lete a zime. Tak ako sa počas ročných období mení náš šatník, mal by sa meniť aj náš jedálniček. Mne to funguje už roky a môže aj vám. Je naozaj príjemné netrápiť sa v chladnom období chorobami.

No najlepšie urobíte, ak začnete už teraz. Aj keď sa vám možno zdá, že počasie vonku je ešte príjemné. Naše telo totiž potrebuje čas na prípravu. V lete sme mu dali zabrať zmrzlinami, kopou ovocia, smoothie-čkami a ľadovými nápojmi. To všetko nás extrémne ochladzuje. V horúcom letnom počasí je to síce príjemné, no jeseň a zima nám to poriadne spočítajú. Telo má totiž dlhú pamäť.

Preto nemá zmysel čakať a je lepšie začať sa už teraz pekne zvnútra ohrievať. Napríklad touto exotickou polievkou, v ktorej nájdete ohrievajúce ingrediencie ako sú čili, zázvor či cesnak. A celé to výborne chutí.

Ešte pár poznámok k receptu

Do tejto polievky dávam sezamový olej. Ak ho nemáte, môžete ho nahradiť napríklad slnečnicovým olejom. Kešu a cícer zas opekám na zmesi čili oleja a sezamového oleja. Ak nemáte čili olej, pridajte k oleju mleté čili.

Ingrediencie na 2 – 3 porcie:

2 väčšie mrkvy
1 stredne veľký batát (asi 270 g)
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
300 – 400 ml horúceho zeleninového vývaru
1/2 ČL soli
1 PL sezamového oleja na krém + 2 PL sezamového oleja na cícer a kešu (alebo 1 PL čili oleja a 1 PL sezamového oleja)
3 – 4 cm kúsok čerstvého zázvoru
1/2 ČL mletej sladkej papriky
kurkuma
mleté kari korenie
mletý koriander
čili korenie mleté alebo kúsok čerstvej červenej čili papričky zbavenej jadierok a nasekanej nadrobno 
1/2 kocky kvalitného zeleninového bio bujónu
1 PL paradajkového pretlaku
150 ml kokosového mlieka z konzervy
4 – 6 PL uvareného cíceru
2 hrste kešu orieškov natural (teda nepražených a nesolených)
1 limetka (môžete vynechať)


Potrebný čas: 30 minút

Exotická zeleninová krémová polievka

Postup:

Očistite všetku zeleninu. Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu na kolieska a batát na väčšie kocky. Cesnak ošúpte a nasekajte alebo rozpučte. Zázvor ošúpte (ak máte v bio kvalite, stačí ak ho umyjete).

V hrnci zohrejte olej so soľou a pridajte cibuľu. Nechajte ju asi 3 minúty speniť, potom pridajte mrkvu a batát. Prihoďte všetko korenie a šťavu zo zázvoru. Kurkumu, kari a koriander dávam v rovnakom pomere, zhruba  1/4 čajovej lyžičky. Čili len trošičku. Pridávajte ho postupne, aby ste dosiahli pálivosť, ktorá vám vyhovuje. Pár minút spolu opekajte.

Ako získate šťavu zo zázvoru? Môžete ho nastrúhať a šťavu vytlačiť. Alebo to urobte ako ja, pomocou lisu na cesnak. Zázvor v ňom ostane a vytečie len šťava.

Zalejte horúcim vývarom alebo vodou. Dajte len toľko, aby bol zarovno so zeleninou. Budeme ešte pridávať tekutú časť kokosového mlieka a chceme aby polievka ostala hustá.

Pridajte zeleninový bio bujón. Ak ho nemáte, dajte 1 PL kvalitnej sójovej omáčky alebo na začiatku trochu viac soli. Nezabudnite ešte pridať lyžicu paradajkového pretlaku.

Nechajte variť pod pokrievkou na miernom plameni 20 minút.

Medzitým si pripravte kešu a cícer

Kešu oriešky opláchnite v sitku studenou vodou a nechajte ich chvíľu odkvapkať.

Na panvici ohrejte olej, pridajte soľ podľa chuti a trochu mletého čili, ak ste nepoužili čili olej. Zasypte trochou kurkumy a koriandru. Dobre premiešajte a vložte kešu a cícer. Opekajte na silnejšom plameni, aby boli oriešky a cícer chrumkavé a chytili farbu. Trvá to približne 5 minút a je potrebné ich miešať. Nakoniec pridajte pár kvapiek limetkovej šťavy.

K uvarenej zelenine pridajte kokosové mlieko. Dávam len tekutú časť, ktorá sa oddelila od pevnejšieho tuku. Krátko spolu prehrejte a potom zmixujte na hladký krém.

Ak by sa vám zdalo, že máte viac tekutiny, tak ju ešte pred pridaním kokosového mlieka z hrnca trochu naberačkou odoberte. Odložte si ju bokom. V prípade potreby ňou polievku zriedite, naopak to už nejde:)

Hotovú polievku môžete dochutiť troškou limetkovej šťavy, záleží na vašich chutiach. Na hotový krém na tanieri naservírujte kešu s cícerom a niečo zelené. Napríklad petržlenovú vňať alebo čerstvý koriander, ak ho máte radi.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Výborná exotická polievka z mrkvy a batátu, bez mlieka a bez lepku

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.