Oriešky plnené vanilkovým krémom

Oriešky mojej mamy, plnené rumovým vanilkovým krémom už od môjho detstva neodmysliteľne patria k Vianociam. S bratom sme sa vždy „bili“ o posledný kus:) a ich chuť sa nám bude navždy spájať s týmito nádhernými sviatkami.

A tak sme spolu s mojou mamkou pripravili ich verziu bez mlieka a vajec a rafinovaný biely cukor sme nahradili ryžovým sirupom a kokosovým cukrom.  

Ingrediencie:

Cesto:
150 g hladkej špaldovej múky
100 g hladkej pšeničnej múky
60 g kokosového cukru
140 g rastlinného tuku (napríklad Alsan bio alebo Vegan block)
70 g mletých vlašských orechov
1 zarovnaná PL mletého ľanu (dala som zlatý, aby cesto nebolo príliš tmavé)
3 – 4 PL studenej vody
1/4 ČL mletej škorice
na špičku noža prášok do pečiva
štipka soli

Plnka:
250 ml rastlinného mlieka neutrálnej chute (dávam ryžové alebo kešu mlieko)
1 zlatý klas (dávam bezlepkový Zlatý klas Dr. Oetker
2 PL ryžového sirupu
3 PL kokosového cukru
100 g mandľového masla (dávam biele z DM, ale nič sa nestane, ak dáte aj hnedý mandľový krém)
1 PL rumu alebo 2 ČL rumovej arómy


Potrebný čas: 2 hodiny + 2 – 3 hodiny na odpočinutie cesta

Postup:

Začneme prípravou cesta a pečením orieškov.

Tuk vyberte z chladničky a nechajte zmäknúť.

Múky preosejte a zmiešajte s ostatnými suchými ingredienciami okrem pomletého ľanu. Ten v menšej miske dobre premiešajte s 3 PL studenej vody. Týmto nahradíte v ceste vajíčko.

Ak by sa vám zdalo, že ľanová zmes je prihustá (hustejšia ako vajíčko), pridajte ešte 1 PL vody. Túto náhradu vajíčka si pripravte pár minút pred pridaním do cesta, aby vám zbytočne nevyschla.

K suchým ingredienciám primiešajte zmäknutý tuk a ľanovú kašičku. Vypracujte kompaktné cesto, ktoré zabaľte do fólie alebo sáčku a nechajte v chladničke odpočívať 2 hodiny.

Naplníme formičky cestom a upečieme oriešky

Cesto vyberte z chladničky a nastavte rúru na 180 stupňov.

Na tanier nasypte kopček polohrubej alebo hrubej múky. Z cesta tvarujte malé guľôčky (o priemere asi 1 cm, ale záleží na veľkosti formičiek). Guľôčku zo spodu ponorte do múky a vložte do formičky. Palcom cesto rozvnomerne roztiahnite po celej formičke, tak aby ste vytvorili pol oriešok s priehlbinou uprostred.

Naplnené formičky ukladajte na plech a pečte pri 180 stupňoch 10 – 12 minút.

Po upečení nechajte pár minút vychladnúť a ešte teplé ich vyklopte na drevené prkienko.

Upečené oriešky si môžete pripraviť aj niekoľko dní vopred. Stačí,ak ich naplníte krémom dva dni pred Vianocami. Krásne zmäknú a budú sa vám rozplývať v ústach.

Urobíme krém a naplníme ním oriešky

V polovici rastlinného mlieka dobre rozmiešajte Zlatý klas, ryžový sirup a kokosový cukor. Druhú polovicu priveďte k varu, znížte plameň a prilejte rozmiešané ingrediencie. Za stáleho miešania uvarte hustý krém.

Krém nechajte vychladnúť a občas miešajte. Nemusí byť studený, ale nemal by byť horúci. Následne do neho vmiešajte mandľové maslo a rum alebo rumovú arómu.

Oriešky naplňte krémom. Urobíte to tak, že nožom dáte na jednu polovicu kopček krému a prikryjete druhou polovicou oriešku. Krémom nešetrite, aby neboli oriešky príliš suché.

Hotové oriešky sa klasicky obaľujú v práškovom cukre. Ak sa mu chcete vyhnúť, môžete ich pred podávaním posypať práškovým sladom alebo pomletým kokosovým cukrom.

Dobrú chuť a krásne Vianoce ❤

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.