Výživná zeleninová polievka s krúpami a červenou šošovicou

Chcete variť husté a zdravé polievky? Zabudnite na zápražky, nahraďte ich celozrnnými obilninami. Dodajú vám kopec zdraviu prospešných látok, vitamínov a vlákniny.

Do hustých polievok sa výborne hodia jačmenné krúpy, ktoré sú veľmi zdravé. Podľa tradičnej čínskej medicíny dokážu rozpúšťať hlieny v tele a posilňujú organizmus. Môžete pridávať menšie krúpky alebo klasické, tak ako v tomto recepte.  Vďaka kombinácii so šošovicou, získate z tejto polievky kompletnú rastlinnú bielkovinu. Už totiž dávno neplatí tvrdenie, že jediným plnohodnotným zdrojom bielkovín je mäso.

Ak máte bezlepkovú diétu, nahraďte jačmeň pohánkovými krúpkami. Tie sa varia kratšie, približne 15 až 20 minút.

Ingrediencie na 4 porcie:

2 mrkvy
kúsok zeleru
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1/2 hrnčeka jačmenných krúpov
2 PL oleja
1/2 ČL soli
1,2  l zeleninového vývaru alebo vody
6 PL červenej šošovice polenej
mleté čierne korenie
mletá rasca
majoránka
2 ČL miso pasty


Potrebný čas: 1 hodina

Postup:

Krúpy poriadne prepláchnite v studenej vode a uvarte do mäkka v mierne osolenej vode. Varia sa približne 45 minút.

Medzitým očistite a nakrájajte zeleninu. Cibuľu nadrobno, mrkvu na 1/4 kolieska, zeler na malé kocky a brokolicu na neveľké ružičky.

Cibuľu speňte na osolenom oleji, pridajte nakrájanú mrkvu a zeler. Zasypte rascou a korením, premiešajte a krátko orestujte. Pridajte popučený cesnak, prepláchnutú šošovicu a zalejte horúcim vývarom alebo horúcou vodou.

Prikryté varte na miernom ohni asi 10 minút. Potom do polievky prihoďte brokolicu a varte ešte 7 až 8 minút.

Brokolica je uvarená za kratšiu dobu, preto ju do polievky nedávam hneď na začiatku s ostatnou zeleninou. Chutí lepšie, ak nie je úplne rozvarená.

Nakoniec do polievky pridajte uvarené jačmenné krúpy a majoránku. Povarte ešte zopár minút.

Odstavte z ohňa a vmiešajte dve lyžičky miso pasty. Najlepší spôsob ako to urobiť je pastu dobre rozmiešať v naberačke alebo lyžici s tekutinou z polievky. V prípade potreby polievku dochuťte majoránkou.

Dobrú chuť

Poznáte miso pastu?

Zujíma vás čo je miso pasta? Ešte s ňou nemáte skúsenosť? Je to veľmi zdravé ochucovadlo, ktoré k nám prišlo z Japonska. Viac sa o ňom ale aj o ďalších zdravých ochucovadlách dočítate v tomto článku >>> Dochuťte si jedlo zdravo, robte to ako Japonci

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.