Toskánsky fazuľový šalát

Je v ňom všetko, čo by malo plnohodnotné jedlo obsahovať. Nielen z nutričného hľadiska, ale aj z chuťového. Tento fazuľový šalát je božský. Zasýti vás nadlho a rozhodne z neho nepriberiete. Vďaka fazuli a quinoe má pekný obsah bielkovín. Práve len kombináciou strukoviny a obilniny získa naše telo všetky potrebné aminokyseliny – teda kompletnú bielkovinu. Aj bez mäsa 🙂

Fungovať bez mäsa?

To som si pred 7 rokmi nedokázala predstaviť. Ale ak má človek dobrú motiváciu a ochotu urobiť niečo pre lepší život, dejú sa nepredstaviteľné veci. Poviem vám, sama som bola trochu v šoku z toho, čo sa dialo.:)

Zvláštna (pseudo)obilnina s ešte zvláštnejším názvom

Okrem fazule je základom tohto jedla aj quinoa. Ak ste sa jej doteraz vyhýbali, tak si prečítajte tieto hlavné benefity:

  • je bezlepková
  • svojim zložením prospieva črevnému mikrobiómu
  • obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, teda dodá vášmu telu kvalitnú bielkovinu
  • je veľmi diétna, keďže ju z veľkej časti tvorí vláknina
  • je zdrojom rôznych dôležitých minerálov

Najradšej ju mám práve v šalátoch. Do tohto dávam červenú, pretože je aj po uvarení príjemne chrumkavá, čo sa do šalátu hodí. Dôležité je, aby ste ju nevarili pridlho, stačí 15 minút.  Nielen v tomto, ale v každom šaláte je výborná, ak je trochu chrumkavá.

Ingrediencie na 2 porcie:

1/2 hrnčeka červenej quinoy (neuvarenej)
1 hrnček uvarených veľkých bielych fazulí
1 mrkva
1/2 červenej papriky
1/4 cibule (výborná je aj červená)
6-8 ks sušených paradajok v oleji
2 ČL umeoctu
2 ČL balzamikového octu (aceto balsamico) alebo ešte lepšie balzamikového krému (kupujem ho v DM)
1 PL slnečnicového oleja
soľ
čierne korenie
2 PL slnečnicových semienok
mix listových šalátov na podávanie (dala som rukolu a baby špenát)


Potrebný čas: 40 minút + máčanie a varenie fazulí vopred

Postup:

Uvaríme quinou a fazuľu. Fazuľu varíme bez soli, len na posledných 5 minút osolíme. Zvyknem ju variť v tlakovom hrnci, spolu s majoránkou alebo saturejkou a kúskom morskej riasy Kombu. Je tak lepšie stráviteľná. Quinou aj fazuľu môžeme pokojne uvariť aj deň vopred.

Mrkvu v celku naparíme alebo uvaríme v troche vody. Trvá to zhruba 15 – 20 minút.

Papriku nakrájame na 2 cm kúsky a dáme do panvice, v ktorej sme zohriali olej s troškou soli. Zasypeme mletým korením a niekoľko minút opekáme aby paprika zmäkla, ale ostala chrumkavá.

Medzitým nakrájame cibuľu na tenké prúžky a v malej miske premiešame s 2 ČL umeoctu a 2 ČL balzamikového octu. Necháme marinovať. Pokojne si ju pripravte aj vopred, ja si jej niekedy namarinujem viac a mám aj na druhý deň, trebárs do iného šalátu.

K paprike v panvici pridáme fazuľu a na tenké kolieska nakrájanú uvarenú mrkvu. Premiešame, krátko prehrejeme a primiešame quinou. Odstavíme z tepelného zdroja a k zmesi ešte prihodíme marinovanú cibuľu a na prúžky pokrájané sušené paradajky. Pre lepšiu chuť ešte môžeme pridať niekoľko kvapiek olejového nálevu z paradajok.

Dobre premiešame a na tanieri doplníme slnečnicovými semienkami. Servírujeme s  čerstvým listovým šalátom.

Dobrú chuť

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.