Indický Dal Makhani

Toto skvelé indické jedlo môžem pokojne jesť aj tri dni za sebou:) Milujem indické jedlá, ale narovinu priznávam, že nemám rada, ak je v nich priveľa rímskej rasce. Je na mňa až príliš výrazná. Tento tradičný indický dal som skúšala pripraviť s rímskou rascou a tiež s klasickou rascou. A u mňa vyhral ten druhý, s klasickou rascou. Rímskej rasce mi stačí len štipka.

Ak na rímsku rascu nie ste zvyknutí, tak ju pokojne vynechajte. Naopak, ak ju máte radi, pokojne ju dajte namiesto klasickej alebo ich zmixujte v pomere, ktorý vám bude vyhovovať.

Ešte sa pristavím pri zázvore. Pri varení so zázvorom preferujem jeho šťavu. Nezvyknem dávať nasekaný. Ak máte citlivý žalúdok, tak vám to tiež odporúčam, vlákna zázvoru ho totiž môžu dráždiť.  Šťavu z čerstvého zázvoru získate buď tak, že ho nastrúhate a šťavu vytlačíte alebo môžete použiť lis na cesnak. Namiesto šťavy môžete dať samozrejme aj najemno nasekaný zázvor.

Ingrediencie na 4-5 porcií:

250 g hnedej šošovice (2 menšie hrnčeky)
2 ČL soli
2 PL oleja (dávam slnečnicový alebo sezamový)
1 červená cibuľa
2 bobkové listy
1 celá tyčinka škorice
1 PL vytlačenej zázvorovej šťavy
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL mletej rasce
štipka rímskej racse (podľa chuti, ale môžete vynechať)
1 ČL mletého koriandru
1/2 ČL garam masala
1/3 ČL sladkej papriky
1/2 ČL údenej papriky
350 ml pasírovaných paradajok
200 – 250 ml kokosového mlieka
čili papričky alebo mleté čili
čerstvý koriander na podávanie


Potrebný čas: 35 minút + namáčenie šošovice asi 2 hodiny 

Postup:

Dajte namáčať šošovicu, stačí na 2-3 hodiny. Potom ju varte v novej vode, bez soli do mäkka. Trvá to približne 20 minút.

Pripravte si koreniacu zmes. Všetko mleté korenie zmiešajte v malej mištičke. Ak nemáte čili papričky, pridajte rovno aj trošku mletého čili. Nezabudnite, že pridať sa dá vždy, aj na konci varenia, odobrať nie.

Pripravte si zázvorovú šťavu.

Do väčšej panvice alebo hrnca dajte olej so soľou, zohrejte a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Prihoďte škoricu a bobkové listy a restujte pár minút. Potom pridajte šťavu zo zázvoru a ešte restujte, kým sa všetko krásne nerozvonia a cibuľa jemne nechytí farbu.

Pridajte zmes korenia a dobre premiešajte. Zalejte paradajkovou šťavou a vložte uvarenú a odkvapkanú šošovicu. Nevadí, ak v nej ostane trochu tekutiny. Dobre premiešajte a vlejte kokosové mlieko. Všetko spolu bez pokrievky povarte aspoň 5 minút, aby sa dobre spojili všetky chute.

Potom pridajte nakrájanú čili papričku a ochutnajte, či vám vyhovuje chuť alebo potrebujete pridať soľ či niektoré korenie. Povarte ešte minútu – dve a odstavte.

Podávajte s ryžou basmati alebo jasmínovou. Pridajte čerstvý koriander podľa chuti. Nezabudnite na zeleninu, aby bolo jedlo vyvážené. Mne stačí napríklad naparená mrkva a pár lístkov šalátu. K tomu malá miska kvasenej kapusty.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.