Ideálne jedlo na chladné dni. Pohánka patrí medzi obilniny, ktoré nás dokážu zohriať najlepšie. No a pečenie je zas tepelná úprava, ktorá dodáva jedlu ďalšiu zahrievajúcu energiu. A presne to v chladnom počasí potrebujeme.
Neodmysliteľnou súčasťou tohto receptu je aj rozmarín. Dodá mu úžasnú vôňu a chuť, no má tiež niekoľko pozitívnych účinkov na organizmus. Nás na jeseň a v zime bude zaujímať hlavne jeho schopnosť podporovať krvný obeh a to až po periférne cievy. To znamená, že naše nohy a ruky ostanú teplé.
Ešte by som chcela pripomenúť, že výbornú chuť tomuto jedlu dodáva údený tempeh. Tá „údená“ chuť pokrm skutočne pozdvihne, preto ho určite nezameňte za iný druh tempehu (smažený či marinovaný).
1 neveľký hrnček pohánkových krúpov (asi 200 g)
polovica stredne veľkej hokkaido tekvice (400 – 450 g)
4 šalotky
1 menšia cuketa
3 PL oleja (najlepšie slnečnicového vhodného na pečenie alebo sezamového)
1 ČL soli
1-2 ČL čerstvého rozmarínu nasekaného nadrobno
trošku mletého čierneho korenia
1 údený tempeh
Šalotku nakrájame na štvrtinky, cukinu na tenšie polmesiačiky a hokkaido na kúsky dlhé približne 4-5 cm a hrubé pol centimetra. V pekáči všetku zeleninu premiešame s olejom, soľou a nasekaným rozmarínom. Ak nemáte čerstvý rozmarín, môžete použiť aj sušený. Pridáme máličko čierneho korenia a dáme piecť na 200 stupňov. Pečieme 35 – 45 minút podľa toho, aký veľký pekáč či plech sme použili a teda aká vysoká je vrstva zeleniny v ňom. Ja zvyknem používať menší plech, v ktorom mám hrubšiu vrstvu zeleniny a po 30 minútach pečenia zvyšujem teplotu na 220 stupňov a pečiem ešte 10 minút. Je fajn zeleninu ku koncu pečenia sledovať, aby sa nespálila. Každá rúra pečie trochu inak.
V priebehu pečenia zeleniny si uvaríme pohánku. Varí sa 10-15 minút v 1,5 násobku mierne posolenej vody. Tiež nakrájame údený tempeh na drobné kocky.
Keď je zelenina upečená, primiešame k nej uvarenú pohánku a nakrájaný tempeh a ešte 5 minút spoločne prehrejeme.
Jedlo je hotové a ja vám odporúčam podávať ho s kvasenou zeleninou. Krásne jedlo chuťovo doplní a ešte nám dodá veľa vitamínov, enzýmov a probiotických kultúr. Inšpirovať sa môžete týmito receptami >>kvasená kapusta s mrkvou, kvasená červená kapusta s repou, fermentovaná biela a červená kapusta s mrkvou a cibuľou.
Dobrú chuť ♥
Pisala som, že ochutnávka až zajtra a nevydržala som. No a teraz nemám slov na opisanie chuti. Je to FA MÓZ NE. Veľmi pekne ďakujem za recept a naďalej budem variť a skúšať Vaše recepty :)
Takéto správy mám najradšej :-) Ďakujem vám za ňu a nech vám naďalej chutí.