Pečená zelenina s pohánkou a tempehom

Ideálne jedlo na studené dni z pečenej zeleniny a pohánky

Ideálne jedlo na chladné dni. Pohánka patrí medzi obilniny, ktoré  nás dokážu zohriať najlepšie. No a pečenie je zas tepelná úprava,  ktorá dodáva jedlu ďalšiu zahrievajúcu energiu. A presne to v chladnom počasí potrebujeme.

Neodmysliteľnou súčasťou tohto receptu je aj rozmarín. Dodá mu úžasnú vôňu a chuť, no má tiež niekoľko pozitívnych účinkov na organizmus. Nás na jeseň a v zime  bude zaujímať hlavne jeho schopnosť podporovať krvný obeh a to až po periférne cievy. To znamená, že  naše nohy a ruky ostanú teplé.

Ešte by som chcela pripomenúť, že výbornú chuť tomuto jedlu dodáva údený tempeh. Tá „údená“ chuť pokrm skutočne pozdvihne, preto ho  určite nezameňte za iný druh tempehu (smažený či marinovaný).

Ingrediencie na 4 porcie:

1 neveľký hrnček pohánkových krúpov  (asi 200 g)
polovica stredne veľkej hokkaido tekvice (400 – 450 g)
4 šalotky
1 menšia cuketa
3 PL oleja (najlepšie slnečnicového vhodného na pečenie alebo sezamového)
1 ČL soli
1-2 ČL čerstvého rozmarínu nasekaného nadrobno
trošku mletého čierneho korenia
1 údený tempeh


Potrebný čas: 60 minút

Vegan voňavá pečená zelenina s pohánkou

Postup:

Šalotku nakrájame na štvrtinky, cukinu na tenšie polmesiačiky a hokkaido na kúsky dlhé približne 4-5 cm a hrubé pol centimetra. V pekáči všetku zeleninu premiešame s olejom, soľou a nasekaným rozmarínom. Ak nemáte čerstvý rozmarín, môžete použiť aj sušený. Pridáme máličko čierneho korenia a dáme piecť na 200 stupňov. Pečieme 35 – 45 minút podľa toho, aký veľký pekáč či plech sme použili a teda aká vysoká je vrstva zeleniny v ňom. Ja zvyknem používať menší plech, v ktorom mám hrubšiu vrstvu zeleniny a po 30 minútach pečenia zvyšujem teplotu na 220 stupňov a pečiem ešte 10 minút. Je fajn zeleninu ku koncu pečenia sledovať, aby sa nespálila. Každá rúra pečie trochu inak.

V priebehu pečenia zeleniny si uvaríme pohánku. Varí sa 10-15 minút v 1,5 násobku mierne posolenej vody. Tiež nakrájame údený tempeh na drobné kocky.

Ideálne jedlo do chladného počasia

Keď je zelenina upečená, primiešame k nej uvarenú pohánku a nakrájaný tempeh a ešte 5 minút spoločne prehrejeme.

Jedlo je hotové a ja vám odporúčam podávať ho s kvasenou zeleninou. Krásne jedlo chuťovo doplní a ešte nám dodá veľa vitamínov, enzýmov a probiotických kultúr. Inšpirovať sa môžete týmito receptami >>kvasená kapusta s mrkvoukvasená červená kapusta s repou, fermentovaná biela a červená kapusta s mrkvou a cibuľou.

Dobrú chuť ♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Ingrid píše:

    Pisala som, že ochutnávka až zajtra a nevydržala som. No a teraz nemám slov na opisanie chuti. Je to FA MÓZ NE. Veľmi pekne ďakujem za recept a naďalej budem variť a skúšať Vaše recepty :)

    • Soňa Maléterová píše:

      Takéto správy mám najradšej :-) Ďakujem vám za ňu a nech vám naďalej chutí.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.