Krémová cícerová cesnačka

Zahrejte sa touto sýtou voňavou a výživnou polievkou. Dodá vám nielen vitamíny a minerály, ale vďaka cíceru aj vlákninu a kvalitné rastlinné bielkoviny. A práve kombinácia vlákniny a bielkovín sa postará o to, aby ste mali pocit sýtosti, ktorý vydrží dlhšie. Práve preto je cícer veľmi vhodný aj vtedy, ak chceme zhodiť nejaké to kilo.

Prečo je dobrý nápad mať cícer na tanieri každý týždeň?

  • je zdrojom minerálov (obsahuje vápnik, horčík, draslík aj železo)
  • obsahuje širokú škálu vitamínov (hlavne skupiny B, ale aj A, K, E)
  • má nízky glykemický index
  • vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín pôsobí preventívne proti vysokej hladine cholesterolu aj kardiovaskulárnym onemocneniam
  • je veľmi variabilný, dajú sa z neho pripraviť rozmanité pokrmy (nátierky – hummus, polievky, fašírky, skvelý orientálny falafel, restovaný cícer, lahodný cícer na smotane, šaláty, omáčky, cestoviny a dokonca aj dezerty)

Ingrediencie na 4 porcie:

2 hrnčeky uvareného cíceru (480 g) – to je približne 1 necelý hrnček suchého cíceru
500 ml zeleninového vývaru alebo vody
1 ČL soli
1 šalotka
4 väčšie strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
1 malý petržlen
1 zemiak alebo polovica batátu
sušený tymián (zhruba 1/3 ČL)
menšia vetvička rozmarínu
biele korenie
1 kopcovitá ČL svetlej miso pasty
pár kvapiek šťavy z citróna


Potrebný čas: 30 minút + namáčanie a varenie cíceru vopred

Postup:

Šalotku nakrájajte nadrobno a dajte restovať do posoleného oleja.

Medzitým očistite a nasekajte cesnak. A petržlen a zemiak alebo batát pokrájajte na menšie kúsky. Tiež dajte ohrievať vývar alebo vodu.

K orestovanej šalotke pridajte nasekaný cesnak a minútu na miernom ohni restujte, kým sa pekne nerozvonia. Potom pridajte zeleninu a ešte pár minút restujte.

Ďalej pridajte tymián, rozmarín a biele korenie, 1 hrnček uvareného cíceru a podlejte horúcou tekutinou.

Varte pod pokrievkou 15 minút.

Potom vyberte rozmarín a všetko zmixujte pomocou tyčového mixéra.

Vložte druhý hrnček cíceru a ešte spolu pár minút povarte.

Odstavte a pomocou polievkovej lyžice vmiešajte do polievky miso pastu.

Ochutnajte a dochuťte korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

Ak máte radi ostrejšie chute, môžete pridať kúsok chilli papričky alebo sušeného čili.

Na tanieri ozdobte napríklad tekvicovými semienkami alebo klíčkami. Môžete tiež pokvapkať troškou čili oleja.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.