Zahrejte sa touto sýtou voňavou a výživnou polievkou. Dodá vám nielen vitamíny a minerály, ale vďaka cíceru aj vlákninu a kvalitné rastlinné bielkoviny. A práve kombinácia vlákniny a bielkovín sa postará o to, aby ste mali pocit sýtosti, ktorý vydrží dlhšie. Práve preto je cícer veľmi vhodný aj vtedy, ak chceme zhodiť nejaké to kilo.
Prečo je dobrý nápad mať cícer na tanieri každý týždeň?
2 hrnčeky uvareného cíceru (480 g) – to je približne 1 necelý hrnček suchého cíceru
500 ml zeleninového vývaru alebo vody
1 ČL soli
1 šalotka
4 väčšie strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
1 malý petržlen
1 zemiak alebo polovica batátu
sušený tymián (zhruba 1/3 ČL)
menšia vetvička rozmarínu
biele korenie
1 kopcovitá ČL svetlej miso pasty
pár kvapiek šťavy z citróna
Šalotku nakrájajte nadrobno a dajte restovať do posoleného oleja.
Medzitým očistite a nasekajte cesnak. A petržlen a zemiak alebo batát pokrájajte na menšie kúsky. Tiež dajte ohrievať vývar alebo vodu.
K orestovanej šalotke pridajte nasekaný cesnak a minútu na miernom ohni restujte, kým sa pekne nerozvonia. Potom pridajte zeleninu a ešte pár minút restujte.
Ďalej pridajte tymián, rozmarín a biele korenie, 1 hrnček uvareného cíceru a podlejte horúcou tekutinou.
Varte pod pokrievkou 15 minút.
Potom vyberte rozmarín a všetko zmixujte pomocou tyčového mixéra.
Vložte druhý hrnček cíceru a ešte spolu pár minút povarte.
Odstavte a pomocou polievkovej lyžice vmiešajte do polievky miso pastu.
Ochutnajte a dochuťte korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
Ak máte radi ostrejšie chute, môžete pridať kúsok chilli papričky alebo sušeného čili.
Na tanieri ozdobte napríklad tekvicovými semienkami alebo klíčkami. Môžete tiež pokvapkať troškou čili oleja.
Dobrú chuť ♥