Cícerové fašírky so špenátom s krémovými paradajkovými krúpami

Tento recept som označila ako bezlepkový, pretože fašírky sú úplne bez lepku a bez múky. Prílohou sú jačmenné krúpy, ktoré samozrejme lepkové sú. Ale môžete ich nahradiť inou bezlepkovou prílohou. Výborne sa hodia aj k tejto kapuste v paradajkovej omáčke.

Na prípravu týchto výborných fašíriek budete potrebovať stolný mixér, tyčový to nezvládne. A tiež trochu trpezlivosti počas mixovania. Zmes na fašírky bude potrebné počas mixovania niekoľkokrát (aspoň 6 krát) lyžicou či vareškou dobre premiešať.

Fašírky vôbec nie sú mastné, pri smažení dávam len tenkú vrstvu oleja a v priebehu ho trochu pridám. Dbajte na to, aby bol olej poriadne rozohriaty a fašírky po vybratí v panvice odkladajte na tanier vyložený papierovou utierkou. Takto sa zbavíte nadbytočného tuku.

Ochutnajte aj tieto cícerové fašírky z Blízkeho východu Falafel.

Ingrediencie pre 4 osoby:

Fašírky:

260 g vopred namočeného cíceru (neuvareného)
1 menšia červená cibuľa
1 – 2  strúčiky cesnaku
1 ČL soli
trošku mletého čierneho korenia
1/2 ČL mletej kurkumy
1 hrsť čerstvého špenátu (môže byť baby špenát)
1 kopcovitá ČL lahôdkového droždia
1 lyžica mletého ľanového semienka
3 PL kukuričnej strúhanky + na obaľovanie
olej na vyprážanie (dávam len tenkú vrstvu oleja a v prípade potreby ho počas vyprážania doplním)

Krémové paradajkové krúpy:

1 menší hrnček jačmenných krúpov
2 PL oleja
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
soľ
5 PL paradajkového pretlaku
1 mandľová smotana (200 ml )
2 PL lahôdkového droždia


Potrebný čas: 1 hodina + namáčanie cíceru vopred

Postup:

Najprv dajte namočiť cícer aspoň na 12 hodín. Ale pokojne ho môžete namáčať 24 – 36 hodín, len niekoľkokrát vymeňte vodu. Dlhšie namáčanie zlepšuje stráviteľnosť strukovín. Cícer nevarte.

V ďalšom kroku dobre prepláchnite krúpy v studenej vode a dajte ich variť približne v trojnásobku vody s troškou soli. Krúpy môžete pred varením tiež namáčať pár hodín, ale nie je to nutné. Varte ich na miernom ohni približne 40 minút do mäkka. Ak ich budete namáčať, doba varu sa skráti na asi 30 minút.

Namáčaný cícer zlejte, dobre prepláchnite a nechajte odkvapkať.

Namleté ľanové semienko zmiešajte s 2 PL studenej vody a nechajte chvíľu odpočívať.

Ošúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu a cesnak. Pripravte si špenát.

Všetky ingrediencie na fašírky dajte do mixéru a dobre rozmixujte. Zmes je pomerne mäkká, ale dajú sa z nej tvarovať menšie fašírky. Nerobím ich väčšie ako 3 cm, aby sa dobre prepiekli aj na menšom množstve oleja. Takto nie sú vôbec mastné.

Každú fašírku najprv obaľte v kukuričnej strúhanke a vložte do dobre rozohriateho oleja. Opekám ich na silnejšom ohni (mám intenzitu 6 z maximálne 9) z obidvoch strán.

Vyberám ich na tanier vyložený papierovou utierkou aby som odsala prebytočný tuk. Sú napovrchu chrumkavé a vo vnútri mäkké.

Ďalej si pripravte krémové paradajkové krúpy. Je to jednoduché.

V panvici ohrejte olej s trochou soli, pridajte nakrájanú cibuľu a speňte. Prihoďte nasekaný cesnak a krátko orestujte tak aby nezhorkol. Vmiešajte paradajkový pretlak a následne krúpy.

Dobre premiešajte a vlejte smotanu. Pridajte lahôdkové droždie a krátko prevarte. Ak by sa vám krúpy zdali príliš suché, vlejte trochu vody.

Podávajte so zeleninou podľa chuti.

Dobrú chuť ♥

Ak si chcete recept vytlačiť vo formáte pdf, kliknete tu >>> Cícerové fašírky so špenátom a kurkumou
Ak si chcete vytlačiť recept  na paradajkové krúpy vo formáte pdf, kliknete tu >>> Krémové paradajkové krúpy

 

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.