Kapusta v paradajkovej omáčke

Paradajková kapusta

Toto je náš domáci recept, ktorý ma naučila moja úžasná mama. Pred tým to tak samozrejme nebolo, ale už pár rokov do tejto kapusty inú ako rastlinnú smotanu nedáva. To sa zas naučila ona odo mňa:) 

Milujem ju od detstva a rovnako teraz môj synček. Dajte si k nej nejakú chrumkavú bielkovinu – falafel alebo inú fašírku zo strukovín, prípadne opečený tempeh či tofu. Výborne sa tiež hodí chrumkavý cícer. Ak neviete ako si ho pripraviť, postup nájdete v tomto recepte >>> Jarná miska Buddha bowl. Môžete ju tiež doplniť dobrým chlebíkom.

Toto jedlo sa hodí počas celého roka, ale zvlášť na prelome leta a jesene ho odporúčam ešte o niečo viac. V tomto období sú na vrchole svojich síl tráviace orgány slezina, pankreas a žalúdok a práve guľatá zelenina ako kapusta, tekvice, cibuľa, cvikla majú na ne pozitívny a posilňujúci vplyv.

Prečo by vás to mohlo zaujímať? Prečítajte si tento článok a možno budete prekvapení >>> Ako súvisí slezina s únavou, prejedaním, zhoršenou imunitou či rozhodenou menštruáciou?

Ingrediencie na 4 – 5 porcií:

1 menšia kapusta
1 cibuľa
2 PL oleja
1-1,5 ČL soli
trochu mletého čierneho korenia
0,5 ČL mletej rasce
0,5 l paradajkovej šťavy (najlepšie zo škatule alebo skla)
200 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 ryžová alebo ovsená smotana
2,5 ČL maizeny (kopcovitých)


Potrebný čas: 1,5 hodiny

Výborná paradajková kapusta, vegan

Postup:

Najprv očistíme kapustu a nakrájame ju na asi 0,5 cm rezance.

Nadrobno nakrájame cibuľu a speníme ju na osolenom oleji. Dajte hneď na začiatku všetku soľ. Pridáme mletú rascu a kapustu. Za stáleho miešania dusíme približne 5 minút.

Potom pridáme mleté korenie, 200 ml horúceho vývaru alebo vody a polovicu paradajkovej šťavy. Zamiešame, znížime plameň a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Trvá to asi 1 hodinu, ak je kapusta tvrdšia, tak o niečo dlhšie. Ja ju mám rada mierne chrumkavú.

Ku koncu varenia si pripravíme smotanu, ktorú dobre zmiešame s maizenou.

Ak je kapusta mäkká, primiešame k nej zvyšok paradajkovej šťavy a smotanu. Za stáleho miešania ešte varíme 3 minúty.

Dobrú chuť


Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Alebo priamo na fotke označte @laskave_varenie. Vďaka!

Kapusta v paradajkovej omáčke bez mlieka
Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Hela píše:

    Sonička, ďakujem za tento recept. Máme ho radi celá rodina, dokonca aj synovi (5r) chutí. Robila som aj s cicerom aj s tofu a výborné

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.