Červená cibuľa kvasená v náleve z umeoctu

Je neskutočne zdravá a väčšine ľudí, čo poznám chutí. Hodí sa takmer ku každému jedlu, alebo len tak namiesto šalátu. Stačí ju dochutiť bylinkami, alebo zaujímavou zálievkou či smotanou. Kvasená zelenina je tiež veľmi rozmanitá. Môžete ju rôzne kombinovať a vytvárať vlastné obľúbené mixy. Alebo si jednotlivé druhy môžete fermentovať (teda kvasiť) samostatne. Ak ste sa s ňou ešte nezoznámili, určite si prečítajte tento článok >>> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu

Kvasenú zeleninu pripravíte dvomi spôsobmi

Prvým spôsobom je kvasenie v soli, kedy zelenina sama pustí šťavu. Týmto spôsobom kvasíme väčšinou nadrobno nakrájanú alebo postrúhanú zeleninu. Ja takto najčastejšie kvasím rôzne kapustové zmesi. Vyskúšajte napríklad tieto:

Druhou možnosťou ako kvasiť zeleninu je slaný nálev. Môžete ho pripraviť zmiešaním soli v prevarenej vode alebo ho pripravíte z umeoctu. Je to veľmi jednoduché a ako na to, sa dozviete v tomto recepte na kavasenú červenú cibuľu. Táto cibuľka sa hodí do šalátov, ako doplnok grilovaných jedál alebo k nátierkam. Kvasený nálev z umeoctu môžete tiež ďalej použiť. Napríklad na šalátové zálievky alebo na ochutenie jedál.

Ingrediencie:

2 – 3 červené cibule
200 ml vody
50 ml umeocta
celé čierne korenie (môžete vynechať)


Potrebný čas: 15 minút + kvasenie 3 dni

Postup:

Vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Môže byť mierne teplá alebo vlažná, ale nie horúca.

Pripravte nálev v pomere 4 diely vody a 1 diel umeoctu (200 ml vody a 50 ml umeoctu).

Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Poukladajte ju do menších sklanených pohárov, ktoré sa dajú zatvoriť. Dajte jej čo najviac.

Cibuľu v pohároch zalejte pripraveným nálevom. Nálev lejte postupne, chvíľu počkajte, aby sa dostal všade a snažte sa ním poháre naplniť na maximum. Je dôležité, aby bola cibuľa v náleve úplne ponorená. Nevadí, ak počas kvasenia trochu nálevu vytečie. Je preto lepšie dať poháre na tanierik.

Poháre zavrite a cibuľu nechajte kvasiť 3 dni pri izbovej teplote mimo slnečné žiarenie.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.