Tento šťavnatý šalát plný chutí si zamilujete. Takéto jedlá sú ideálne na leto, pretože vás neprehrievajú, no zároveň vám dodajú všetky potrebné živiny dôležité pre rovnováhu vášho tela. Štíhle a zdravé telo nie je o diétach, ale o dlhodobej rovnováhe.
Vyskúšajte aj ďalšie skvelé letné recepty, vďaka ktorým budete štíhle aj bez hladu. Medzi najpopulárnejšie patrí letný osviežujúci šošovicový šalát alebo cestovinovo-cícerový šalát s tahini dresingom.
2 červené papriky mäsité
6 strúčikov cesnaku
2 PL olivového oleja
soľ na posypanie papriky
300 g uvareného cíceru (to je približne 100 g neuvareného)
1/2 cibule (biela alebo červená)
8 cherry paradajok
červené olivy bez kôstok (najlepšie druh Kalamata)
Na marinádu:
2 PL olivového oleja
1 PL umeoctu
1 ČL červeného vinného octu (ak nemáte, dajte balsamikový alebo o lyžičku viac umeoctu)
2 PL citrónovej šťavy
1/4 – 1/3 ČL soli
1 ČL čakankového sirupu
mleté korenie
1/2 ČL sušeného oregana
1 – 2 čerstvé lístky bazalky nasekané
Na podávanie:
niekoľko lístkov bazalky
syr Feta alebo jeho vegan náhrada
Cícer uvarte vopred, pokojne aj deň pred prípravou šalátu. Pred varením ho namáčajte aspoň 10 hodín. Môžete použiť aj sterilovaný cícer, ale odporúčam nájsť v skle.
Rúru nastavte na 150 stupňov.
Papriky umyte, zbavte jadierok a pozdĺžne nakrájajte na plátky široké 1 cm. Cesnak ošúpte, väčšie strúčiky prerežte na polovicu. Dajte ho spolu s paprikou na plech a rovnomerne rozprestrite po plechu. Pokvapkajte asi 2 lyžicami olivového oleja a mierne osoľte.
Pečte 45 minút a potom znížte na 140 stupňov a pečte ešte 10-15 minút. V priebehu pečenia dvakrát papriky a cesnak premiešajte.
Kým sa papriky pečú, pripravte si marinádu. Zmiešajte všetky ingrediencie a ochutnajte. Ak treba, pridajte ešte trošku čakankového sirupu, ale myslite na to, že marináda by mala byť viac kyslá ako sladká.
Do väčšej misy vložte dobre odkvapkaný cícer, na jemné plátky nakrájanú cibuľu a na polovice nakrájané paradajky. Zalejte marinádou a dobre premiešajte. Nechajte marinovať kým sa upečú papriky. Občas premiešajte aby sa chute dobre prepojili a všetky kúsky dobre nasiakli marinádou.
Po upečení nechajte papriky mierne vychladnúť a pridajte ich do misy k šalátu. Primiešajte aj olivy.
Na tanieri posypte trochou syra feta alebo balkánskeho typu. Vegani alebo alergici na mlieko dajú vegan alternatívu. Ozdobte pár lístkami čerstvej bazalky.
Dobrú chuť ♥
Šalát vám v chladničke vydrží do druhého dňa.