Táto jahodová panna cotta je chutný, ľahký a osviežujúci dezert bez rafinovaného cukru, mlieka a múky. Smotanu z kravského mlieka som v nej nahradila kombináciou mandľovej a kokosovej smotany. Na zahustenie som použila oveľa zdravšiu náhradu klasickej želatíny vyrábanej zo zvieracích šliach, kože, kostí a ďalšieho odpadu, ktorý vzniká na bitúnku.
Vyrába sa z červenej morskej riasy gelidium a má niekoľko pozitívnych vlastností na naše zdravie:
Ak sa chcete dozvedieť viac o prospešnosti morských rias a o tom, ako ich zaradiť do jedálnička, prečítajte si tento článok >>> Morské riasy – poklad z hlbočín
300 g čerstvých jahôd
200 ml mandľovej smotany
100 ml kokosového mlieka z konzervy (hustá časť)
70 ml javorového sirupu
štipka soli
štipka mletej vanilky alebo vanilková esencia (12-15 kvapiek)
2 ČL Agar – agaru v prášku
Jahodová omáčka:
250 g čerstvých jahôd
1 PL kokosového cukru
1 PL brezového cukru
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
vanilka
Jahody očistíme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Dáme do hrnca, pridáme štipku soli, obidve smotany, jablčný koncentrát a trochu mletej vanilky. Zamiešame a na miernom plameni varíme približne 5 minút.
Odstavíme, prelejeme do stolného mixéru a dosladíme stéviou alebo iným prírodným sladidlom. Mixujeme kým nie je jahodová zmes pekne hladká.
Vrátime naspäť do hrnca a znovu začneme variť. Prisypeme 2 čajové lyžičky práškového Agar – agaru a na miernom plameni povaríme 6-7 minút.
Ešte teplú zmes prelejeme do formičiek alebo mištičiek a necháme vychladnúť. Teplá zmes sa vám bude zdať riedka, ale nemajte obavy. Agar – agar začína tuhnúť pri 35 stupňoch.
Ak budete panna cottu jesť priamo z mištičiek či pohárov, nemusí byť taká tuhá. V tom prípade postačí, ak dáte 1,5 čajovej lyžičky Agar – agaru.