Jahodová panna cotta

Chutný, ľahký a osviežujúci dezert bez cukru a zbytočných kalórií. Nuž, verím že práve taká je táto jahodová panna cotta. Smotanu z kravského mlieka som v nej nahradila kombináciou mandľovej a kokosovej smotany. Na zahustenie som použila oveľa zdravšiu náhradu klasickej želatíny vyrábanej zo zvieracích šliach, kože, kostí a ďalšieho odpadu, ktorý vzniká na bitúnku.

Na osladenie som použila prírodný ovocný koncentrát, ktorý vzniká z čistej ovocnej šťavy odparením vody. Kúpite ho v zdravej výžive. Dosladila som ešte tekutou stéviou. Ale môžete použiť aj iné obľúbené prírodné sladidlo. Neodporúčam agáve sirup, ktorý veľmi zaťažuje pečeň. Rada by som ešte upozornila, že teplá panna cotta chutí kyslejšie, než vychladená.

Rastlinná želatína Agar – agar

Vyrába sa z červenej morskej riasy gelidium a má niekoľko pozitívnych vlastností na naše zdravie:

  • v organizme pôsobí zásadotvorne, čo sa hodí práve v kombinácii s kyselinotvorným ovocím
  • obsahuje minerálne látky – vápnik, horčík, železo a jód
  • je tiež zdrojom kyseliny listovej
  • pomáha pri problémoch s kĺbami
  • reguluje cholesterol v krvi

Ak sa chcete dozvedieť viac o prospešnosti morských rias a o tom, ako ich zaradiť do jedálnička, prečítajte si tento článok >>> Morské riasy – poklad z hlbočín 

Ingrediencie na  2 väčšie panna cotty:

300 g čerstvých jahôd
200 ml mandľovej smotany
100 ml kokosovej smotany (nie z konzervy)
70 ml jablčného alebo jablčno-jahodového prírodného koncentrátu
štipka soli
štipka mletej vanilky
15 kvapiek tekutej stévie
2 ČL Agar – agaru v prášku


Potrebný čas: 30 min + tuhnutie v chlade aspoň 4 hodiny

Postup:

Jahody očistíme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Dáme do hrnca, pridáme štipku soli, obidve smotany, jablčný koncentrát a trochu mletej vanilky. Zamiešame a na miernom plameni varíme približne 5 minút.

Odstavíme, prelejeme do stolného mixéru a dosladíme stéviou alebo iným prírodným sladidlom.  Mixujeme kým nie je jahodová zmes pekne hladká.

Vrátime naspäť do hrnca a znovu začneme variť. Prisypeme 2 čajové lyžičky práškového Agar – agaru a na miernom plameni povaríme 6-7 minút.

Ešte teplú zmes prelejeme do formičiek alebo mištičiek a necháme vychladnúť. Teplá zmes sa vám bude zdať riedka, ale nemajte obavy. Agar – agar začína tuhnúť pri 35 stupňoch.

Môj tip:
Ak budete panna cottu jesť priamo z mištičiek či pohárov, nemusí byť taká tuhá. V tom prípade postačí, ak dáte 1,5 čajovej lyžičky Agar – agaru. 

Hotovú panna cottu podávame s čerstvými jahodami v celku či zmixovanými. Výborná je tiež s čokoládovou polevou. Môžeme si ju urobiť jednoducho bez cukru doma. Vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť 1 lyžicu kokosového oleja spolu s 2 lyžicami kvalitného kakaa. Osladíme prírodným sladidlom a dobre premiešame. Zriedime trochou ryžového mlieka a ešte teplú čokoládu nalejeme na jahodovú panna cottu.

Dobrú chuť

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.