Jahodová panna cotta

vegan jahodová panna cotta

Táto jahodová panna cotta je chutný, ľahký a osviežujúci dezert bez rafinovaného cukru, mlieka a múky. Smotanu z kravského mlieka som v nej nahradila kombináciou mandľovej a kokosovej smotany. Na zahustenie som použila oveľa zdravšiu náhradu klasickej želatíny vyrábanej zo zvieracích šliach, kože, kostí a ďalšieho odpadu, ktorý vzniká na bitúnku.

Rastlinná želatína Agar – agar

Vyrába sa z červenej morskej riasy gelidium a má niekoľko pozitívnych vlastností na naše zdravie:

  • v organizme pôsobí zásadotvorne, čo sa hodí práve v kombinácii s kyselinotvorným ovocím
  • obsahuje minerálne látky – vápnik, horčík, železo a jód
  • je tiež zdrojom kyseliny listovej
  • pomáha pri problémoch s kĺbami
  • reguluje cholesterol v krvi

Ak sa chcete dozvedieť viac o prospešnosti morských rias a o tom, ako ich zaradiť do jedálnička, prečítajte si tento článok >>> Morské riasy – poklad z hlbočín 

 Ingrediencie na 6 menších porcií ako na obrázku:

300 g čerstvých jahôd
200 ml mandľovej smotany
100 ml kokosového mlieka z konzervy (hustá časť)
70 ml javorového sirupu
štipka soli
štipka mletej vanilky alebo vanilková esencia (12-15 kvapiek)
2 ČL Agar – agaru v prášku

Jahodová omáčka:

250 g čerstvých jahôd
1 PL kokosového cukru
1 PL brezového cukru
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
vanilka


Potrebný čas: 30 min + tuhnutie približne 4 hodiny

Postup:

Jahody očistíme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Dáme do hrnca, pridáme štipku soli, obidve smotany, jablčný koncentrát a trochu mletej vanilky. Zamiešame a na miernom plameni varíme približne 5 minút.

Odstavíme, prelejeme do stolného mixéru a dosladíme stéviou alebo iným prírodným sladidlom.  Mixujeme kým nie je jahodová zmes pekne hladká.

Vrátime naspäť do hrnca a znovu začneme variť. Prisypeme 2 čajové lyžičky práškového Agar – agaru a na miernom plameni povaríme 6-7 minút.

Ešte teplú zmes prelejeme do formičiek alebo mištičiek a necháme vychladnúť. Teplá zmes sa vám bude zdať riedka, ale nemajte obavy. Agar – agar začína tuhnúť pri 35 stupňoch.

Môj tip:
Ak budete panna cottu jesť priamo z mištičiek či pohárov, nemusí byť taká tuhá. V tom prípade postačí, ak dáte 1,5 čajovej lyžičky Agar – agaru. 

Hotovú panna cottu podávajte s jahodovou omáčkou, bez ktorej to nebude ono. Omáčku pripravíte zmixovaním všetkých ingrediencií. V chladničke ju skladujte samostatne. Panna cotta aj omáčka vám v chladničke vydržia 3 – 4 dni.

Dobrú chuť ♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>

Stiahnite si zdarma e-book

Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.