Zeleninová polievka s červenou šošovicou a ružičkovým kelom

Túto polievku som pre vás pripravila so zámerom ukázať vám ako sa pomocou stravy postarať o dostatočný prísun železa. Železo je veľmi dôležitý minerál a 26.11. 2020 je Deň deficitu železa. Pripojila som sa k dobrej veci a pridala ku kampani  BERTE ŽELEZO VÁŽNE.

A tak som pre vás dnes pripravila recept, ktorý vám pomôže železo doplniť.

Mnohí asi vôbec netušíme, či železa máme a prijímame dostatok alebo nie. Pritom jeho nedostatok nám môže spôsobovať vážne zdravotné problémy. Preto je dobré vedieť, ako sa tento deficit prejavuje. Napadlo by vás spájať tieto prejavy práve s ním?

Prejavy deficitu železa

únava a pocit vyčerpania
krehké nechty a vypadávajúce vlasy
bolesť hlavy
podráždenosť
studené nohy a ruky
znížená imunita
afty
modriny a poblednutosť
strata sluchu či pamäti
podráždenosť
strata libida

Ak si nie ste istí ako to máte so železom vy, dajte si urobiť jednoduché vyšetrenie u vášho lekára.

Ak viete ako na to, je to jednoduché

Zabezpečiť si každý deň prísun potrebných živín vrátane železa pritom nie je vôbec ťažké. Ak si denne doprajete pestré jedlá zložené z celozrnných obilnín, strukovín, zeleniny, orechov a semienok, nemusíte sa o železo vo svojom tele obávať. No mám pre vás ešte zopár vychytávok, ktoré mi zaručeně fungujú:

♥ Pripravujte si zeleninový vývar s morskou riasou. Je to úžasný zdroj minerálov a navyše organizmom veľmi dobre vstrebateľný a využiteľný.  Viac zistíte tu >>> Zeleninový vývar – zázrak plný vitamínov a minerálov.

♥ Majte doma vždy zásobu červenej šošovice, ktorá je výborným zdrojom železa a môžete ju pridávať do omáčok či polievok.

♥ Uprednostňujte celozrnné obilniny, ktoré obsahujú viac železa.

♥ Nahraďte konvenčné sladkosti sušeným ovocím a orechami,  sú takisto dobrým zdrojom.

♥ Vstrebávaniu železa napomáha viatmín C, preto je fajn konzumovať jedlá bohaté na železo práve s potravinami, ktoré obsahujú C-éčko. Ako na to? Posypte si jedlo zelenými vňaťami a ku každému hlavnému jedlu si doprajte kopček kvasenej zeleniny.

♥ Sezamové semienka sú ďalším dobrým zdrojom železa. Ozdobte si nimi ryžu, cestoviny či krémovú polievku.

♥ Nedám dopustiť na morskú riasu Dulse, ktorá je naozaj bohatá na železo. Sú to hnedé vločky, ktoré nedávam do vývaru ale do oranžových, hnedých či červených polievok a omáčok. Opláchnite a pridajte do hrnca na poslednú minútu varenia. Už len stačí jedlo pomixovať a riasu v ňom neuvidíte ani neucítite. Dajte 1 ČL pre 2 osoby.

♥ Kávu alebo čierny čaj si dajte až hodinu po jedle.

Poďme sa teraz vrhnúť na polievku.

Ingrediencie na 4 porcie:

2 mrkvy
1 petržlen
1 cibuľa
200-250 g ružičkového kelu
120 g červenej šošovice lúpanej a polenej
1 PL oleja
1 ČL soli
1/4 ČL mletej rasce
1/3 ČL kurkumy
1/2 ČL sladkej papriky
1/4 ČL údenej papriky
mleté čierne korenie podľa chuti
1 liter horúceho zeleninového vývaru alebo vody
2 PL paradajkového pretlaku
1 PL jačmenného sladu (možno vynechať)


Potrebný čas: 35 minút

Postup:

Zeleninu očistite. Cibuľu nakrájajte nadrobno, petržlen na menšie kúsky (štvrť kolieska) a mrkvu na pol kolieska. Ružičkový kel zbavte vrchných lístkov a prerežte ne polovicu.

Začnite ohrievať vývar alebo vodu.

Do hrnca dajte olej so všetkou soľou, zohrejte a pridajte cibuľu, ktorú pár minút poduste. Potom pridajte všetku zeleninu spolu s rascou a asi 3 minúty restujte. Pravidelne miešajte.

Prihoďte ostatné korenie a dobre prepláchnutú šošovicu. Zalejte horúcou tekutinou a pridajte pretlak. Dobre premiešajte a prikryté varte na miernom ohni 20 minút.

Do uvarenej polievky nakoniec vmiešajte lyžicu sladu, ktorá vyrovná mierne nakyslastú chuť. Ak máte radi kyslejšie chute, tento krok môžete vynechať. Záleží na vás.

Podávajte s niečím zeleným, napríklad s petržlenovou vňaťou alebo žeruchou.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Miriam píše:

    Velmi pekne dakujem za recept, Soni! Uz som ju robila viac krat a je vynikajuca! Aj manzel ju stale chvali :). Uz som ju aj odporucila rodine a znamym. Vdaka za super spracovanie.

    • Soňa Maléterová píše:

      Mirka, veľmi ma teší, že vám táto polievočka chutí a veľká vďaka, že ste mi to dali takto milo vedieť:)

  2. Eva píše:

    Výborná,chutila mne aj manželovi, zjedli sme ju behom jedného dňa.
    Dodala mi energiu ako je plná vitamínov.

    • Soňa Maléterová píše:

      Milá Evka, ďakujem za správu a teším sa, že ste si s mužom pochutili :)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.