Biela fazuľa nakyslo bez mlieka

Narozdiel od mäsa neobsahujú cholesterol a majú len minimum tuku. Zato vlákniny obsahujú celkom dosť, čo znamená že v črevách nám neostávajú tak dlho ako mäso. To sú dobré dôvody, prečo mať strukoviny na tanieri častejšie alebo ich úplne zameniť za mäso.

Kvalitný a chuťovo pestrý zdroj rastlinných bielkovín

Ak by sme narátali, koľko rôznych druhov strukovín máme k dispozícií a čo všetko z nich môžeme pripraviť, našli by sme viac pestrosti, než v prípade mäsa. Ak na strukoviny nie ste zvyknutí, bude to možno chvíľu trvať, než si zvyknete pravidelne ich pripravovať. Chce to trochu plánovania a tiež fantázie pri ich príprave.

Keď som pred rokmi menila svoj jedálniček, často som varila dookola tie isté jedlá. Nemala som skúsenosti, poznala som málo surovín, nevedela som prípravu jedál dobre plánovať. A dnes je všetko inak. Každá zmena chvíľu trvá, dôležité je nebyť na seba zbytočne prísny a nevzdávať sa.

Ingrediencie na 3 – 4 porcie:

1 PL oleja
1 cibuľa
1 menšia ČL soli
3 guľôčky čierneho korenia
2 strúčiky cesnaku
3 petržleny
2 hrnčeky uvarenej bielej fazule (približne 1 hrnček suchej)
200 ml rastlinnej smotany (hodí sa ryžová alebo mandľová)
600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 – 2 PL umeoctu
trošku jablčného octu


Potrebný čas: 75 minút + namáčanie fazule 10 – 12 hodín

Postup:

Najprv si uvarte fazuľu, ktorú ste namáčali aspoň 10 hodín. Varte ju v novej vode s kúskom morskej riasy kombu. Tá pomáha zlepšiť stráviteľnosť strukovín a nikdy ju pri ich varení nevynechávam. Tiež pomôže ak pridáte bylinky. Napríklad saturejku či majoránku. V tlakovom hrnci mám fazuľu uvarenú za 45 minút, ale môže sa to mierne líšiť.

Toto je najdlhšia časť prípravy, ďalej to už bude celkom rýchle.

Praktický tip: Fazuľu môžete mať uvarenú vopred, pokojne aj 2 – 3 dni a skladovať v chladničke. Je to vždy zdravšie, ako fazuľa z konzervy. No hotové jedlo sa snažte uvariť čo najčerstvejšie, aby ste využili všetky benefity zeleniny. Ak vás zaujíma, ako to s varenou zeleninou funguje, prečítajte si môj e-book zdarma. Stiahnite si ho tu >>> Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru.

Pripravte si zeleninu. Ošúpte a nakrájajte cibuľu, petržlen pokrájajte na kolieska. Cesnak ošúpte a nasekajte alebo popučte.

Zeleninový vývar (alebo vodu) priveďte k varu.

Cibuľu speňte na osolenom oleji. Pridajte petržlen a cesnak, krátko restujte.

Potom zalejte horúcim vývarom, pridajte guličky čierneho korenia a prikryté varte na miernom plameni 10 minút.

Potom pridajte fazuľu, ale nemusíte dať všetku, pretože ju budete mixovať. Vždy si časť (približně štvrtinu) nechávam bokom a pridávam ju až na konci do zmixovanej zmesi.

Fazuľu so zeleninou povarte ešte asi 5 minút, vyberte čierne korenie a pridajte smotanu. Ešte minútu varte a potom zmixujte do hladka. Zvládne to aj tyčový mixér.

Pridajte zbytok fazule a dochuťte umeoctom. Umeocot je kyslo-slaný, tak to s ním neprežeňte. Ak bude treba ešte okysliť, použite jablčný ocot.

Na tanieri môžete pokrm doplniť niečim chrumkavým či zeleným. Mňa tiež baví pridať pár kvapiek čili oleja.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Vyskúšajte aj ďalšie recepty z bielej fazule. Napríklad výborný  Toskánsky fazuľový šalát alebo Polievku z bielej fazule a pečenej zeleniny.

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.