Morské riasy – poklad z hlbočín

Kombu, Arame, Wakame, Dulce, Hijiky, Nori…nie, to nie sú japonské nadávky :-) To sú názvy rôznych druhov zeleniny. Lenže táto zelenina rastie v mori. A niektoré druhy poriadne hlboko.  A poviem Vám, sú to skutočné poklady.

Morské riasy sú bežnou súčasťou  japonskej kuchyne, ale tradične sa konzumovali aj v niektorých severských krajinách. Pomaly prenikajú aj do slovenských a českých domácností. Ich liečivé účinky ľudstvo pozná už stáročia. Ak si myslíte, že to nie je nič pre Vás, ak netušíte čo s nimi, prosím dajte im šancu aspoň tým, že si prečítate tento článok.

Prečo som ich nazvala pokladom?

  • obsahujú podstatne viac vitamínov a minerálov než bežná zelenina
  • sú veľmi čistým, kvalitným a pre telo výborne využiteľným zdrojom bielkovín a sacharidov
  • majú úžasné detoxikačné schopnosti
  • dokážu z tela odvádzať rádioaktívne látky
  • podľa čínskej medicíny dodávajú nášmu telu aj mysli pružnosť

V čom nám riasy pomôžu

Sú úžasným prirodzeným zdrojom jódu, vďaka čomu posilňujú štítnu žľazu. Ale pozor, pre vysoký obsah jódu sa to s nimi nesmie preháňať. Zvyčajne stačí 1 gram denne (cca 1 čajová lyžička). Vysoký obsah vápnika je dobrou prevenciou pred osteoporózou. Ani obsah železa a ďalších minerálnych látok nie je zanedbateľný. Vďaka tomu na naše telo pôsobia zásadotvorne. Riasy tiež pomáhajú telu zbavovať sa cholesterolu. A to je len krátky výber z  množstva pozitívnych účinkov na náš organizmus.

Bojíte sa znečistenia z mora? Nemusíte

Narozdiel od rýb, ktorých zdravotný prínos je v poslednej dobe dosť sporný, riasy škodlivé látky zo  znečisteného mora nevstrebávajú. Tam kde je more znečistené príliš, totiž riasy nerastú. Väčšina u nás dostupných morských rias (prevažne v sušenej forme) pochádza z Japonska.

Ako morské riasy používať?

Podobne ako u bežnej zeleniny, aj morskú zeleninu sa oplatí zaradiť do jedálnička pravidelne, ideálne denne. Ako to robím ja? Sušené riasy dávam do zeleninového vývaru, ktorý potom používam do polievok, omáčok, pri dusení zeleniny a podobne. Pri varení vývaru striedam rôzne druhy rias, pretože sa líšia zložením minerálov. Riasu uvarenú vo vývare nakrájam a pridávam do polievok alebo omáčok. Niektoré druhy (napr. Arame) sú výborné aj do šalátov.  Riasa s názvom Agar-agar je zase skvelou prírodnou želatínou a používa sa do dezertov.

 

Riasa Kombu sa tiež pridáva k strukovinám pri ich varení. Strukoviny sú jedným z  troch pilierov liečivej rastlinnej stravy.  Riasa zlepšuje ich stráviteľnosť a využiteľnosť prospešných látok. Tiež dokáže skrátiť dobu varenia strukovín. Ani takto uvarenú riasu nevyhadzujeme, ale ďalej použijeme.

Sú morské riasy vhodné pre deti?

Deti potrebujú viac minerálnych látok než my dospelí. Preto sú pre ne riasy ideálne. A ak chodíte s Vašim drobcom plávať, tak potrebuje ešte viac minerálov. S riasami môžeme začať od prvých zeleninových príkrmov. Zeleninku jednoducho uvaríme v zeleninovom vývare s morskou riasou. Postupne s rastúcim bábätkom riasu pridávame do jeho bežných jedál, na začiatku mixujeme, potom krájame na kúsky, pridávame do polievok, omáčok. Z vlastnej skúsenosti viem, že dieťa, ktoré dostáva riasu od malička, si na ňu zvykne a považuje ju za bežnú, tak ako ostatné potraviny.

Čakáte bábätko?

Ak ste tehotná, tak so zaradením morských rias do svojho jedálnička určite neváhajte. Zaručíte si tak prísun  potrebných látok, vrátane kyseliny listovej, a to tým najprirodzenejším spôsobom. Ja som vďaka ním nemusela celé tehotenstvo brať žiadne doplnky stravy, ani železo.

Po pôrode Vám riasy pomôžu rýchlo doplniť krvou stratené živiny. O zvýšenej potrebe cenných látok počas dojčenia veľa písať nemusím. Tu hrajú riasy skutočne významnú rolu.

A čo cena?

Na prvý pohľad sa Vám môže zdať, že riasy sú drahé. Na začiatku si asi kúpite 2-3 druhy naraz, aby ste ich mohli striedať. Vydržia Vám ale dlho (aspoň pol roka), sušená riasa varením výrazne zväčší svoju veľkosť, takže sa dáva iba niekoľko centimetrový kúsok. A rozhodne je to lepšia investícia, než rôzne doplnky stravy a vitamíny, ktoré naše telo často nedokáže využiť.

Chcete sa naučiť viac o liečivej strave? Chcete začať variť výživné, ľahko stráviteľné jedlá, ktoré posilňujú imunitu a pomáhajú držať si štíhlu líniu? Čoskoro otvorím ďalší ročník obľúbeného kurzu Odolnejší na jeseň a zimu. Zistite o ňom viac a prihláste sa na nezáväznú čakaciu listinu, vďaka ktorej sa o otvorení dozviete prvá a dostanete odo mňa aj darček.

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Jamila píše:

    Uz dlhsie citam a hladam clanky o morskych riasach, a toto je vyborny pocin, ze zacnem s morskymi riasami.
    Dakujem zan.

    • Soňa Maléterová píše:

      Skvelé rozhodnutie, Jarka! Spolu s pestrou celistvou stravou je to pre mňa najlepší spôsob ako si zabezpečiť dostatok minerálov a to nehovorím o ďalších výhodách.

  2. Andrej píše:

    Našiel som riasy nori plátky a nori vločky, ktoré podľa vás je lepšie kúpiť? Alebo na tom nezáleží?

    • Andrej píše:

      Ešte jedna vec, na obale rias Wakame je napisane, že voda,v ktorej bola, sa kvôli jódu nesmie skonzumovat. Ale vy (inde) píšete, ze sa môže dať do vývaru. Tak teraz neviem, či tie moje dať môžem do vývaru, alebo nie.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.