Omáčka je malý zázrak. Ak sa s ňou vyhráte, dokážete si ju vyladiť k dokonalosti. Bez problémov ju prispôsobite svojej chuti. Pri troške fantázie ju môžete meniť tak, aby sa vám neprejedla. Stačí zmeniť korenie, pomery alebo kombinácie zeleniny.
Bábätká v priebehu prvých mesiacov života prechádzajú postupne od čisto tekutej stravy, teda materského mlieka, ku strave kašovitej. V ďalších rokoch už prevláda hutnejšie jedlo. Ale počas celého detstva je pre deti dôležité, aby ich strava nebola príliš suchá. Preto im skúste denne zaradiť do jedálnička aj tekutejšie jedlá. Ráno sú ideálne teplé kaše, napríklad táto nadýchaná ovsená kaša. A počas dňa samozrejeme omáčky, aspoň 2-3 krát týždenne.
Omáčky sa dajú úžasne „nadupať“ zdravými ingredienciami. To je veľkou výhodou nielen u detí. Tie jednoducho odmietajú potraviny, ktoré vyzerajú podozrivo:) alebo im samostatne nechutia. Ale ak sa to všetko spolu zmieša a zmixuje, je to úplne iná vec.
Ale, čo si budeme hovoriť, nie je to len o deťoch. Aj my dospeláci potrebujeme živiny, aby sme mohli fungovať počas dňa a boli odolnejší voči chorobám. To sú presne dôvody, prečo v recepte vidíte pomerne dlhý zoznam surovín.
Ako tekutý základ používam domáci zeleninový vývar. Jeho príprava nie je náročná a v chladničke vydrží tri dni. Omáčke dodá oveľa viac minerálnych látok ako obyčajná voda. Vývar alebo vodu dávajte do polievok či omáčok vždy horúce. Všetko o príprave extra zdravého vývaru sa dočítate v tomto článku >>> Zeleninový vývar – zázrak plný vitamínov a minerálov
Mám tiež vo zvyku do oranžovej omáčky pridávať sušenú riasu Dulse. Sú to hnedé vločky, ktoré po pár minútach v omáčke zmäknú a dajú sa pekne rozmixovať. Takže ich nie je vidieť ani cítiť. Práve táto riasa je jedným z najlepších zdrojov železa a obsahuje aj ďalšie cenné minerály (vápnik, horčík, jód). Stačí jedna čajová lyžička na osobu. Ak túto riasu nemáte, pokojne ju vynechajte.
Nielen riasa Dulse, ale aj iné morské riasy sa stali bežnou súčasťou nášho jedálnička. Znie vám to príliš exoticky? No, pravdou je, že z nich nepripravujem žiadne exotické jedlá. Naučila som sa ich pridávať do našich bežných jedál, ako sú omáčky, vývary a polievky. Máme tak pravidelný príjem cenných minerálov. Neviete si predstaviť, že by ste ich jedli? Prečítajte si tento článok a možno zmenite názor >>> Morské riasy – poklad z hlbočín
V každej mojej omáčke tiež nesmie chýbať miso pasta. Omáčku zdravým spôsobom jemne dochutí a je bohatá na cenné enzýmy. Tie zlepšujú trávenie a pri pravidelnej konzumácii vylepšujú zdravie. Miso pasta sa dáva vždy až nakoniec a už sa nevarí. Inak by sme o enzýmy prišli. Miso pastu môžete dávať aj deťom od dvoch rokov, ale len v malinkom množstve zhruba ako hrášok a tú najmenej slanú (miso shiro).
Ďalšou zdravou dobrotou v tejto omáčke je lahôdkové droždie. Nie je to klasické droždie. Okrem iných látok vám dodá aj vitamíny skupiny B, ktoré potrebujeme pre psychickú pohodu. Aj lahôdkové droždie pokojne vynechajte, ak ho nemáte.
1/2 cibule
1 väčšia mrkva
1 petržlen
1/2 menšej tekvice hokkaido (200-250 g)
1 PL oleja
1/2 ČL soli
4 PL červenej šošovice lúpanej a polenej
1 bobkový list
3 guľôčky nového korenia
1/3 ČL mletej kurkumy
300 – 400 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1-2 ČL sušenej riasy Dulse (môžete vynechať)
100 ml mandľovej smotany
2 ČL lahôdkového droždia (môžete vynechať)
1 ČL pasty miso shiro
trošičku umeoctu na dochutenie
Dajte ohrievať vývar alebo vodu a medzitým si očistite a nakrájajte zeleninu. Všetko stačí pokrájať na väčšie kúsky, nakoniec to aj tak zmixujete. Šetríte tým čas.
Cibuľu speňte na osolenom oleji a pridajte zeleninu. Krátko spolu opekajte.
Šošovicu poriadne prepláchnite v studenej vode. Vložte ju do hrnca k zelenine. Zasypte kurkumou a pridajte celé korenie. Zalejte horúcou tekutinou, len toľko aby všetko mierne prekryla. Doriediť sa vždy dá, naopak to už nejde. Poriadna omáčka má byť hustá:)
Prikryte a varte na miernom plameni do zmäknutia, stačí 20 minút.
Potom vyberte pevné korenie a pridajte prepláchnutú riasu Dulse, smotanu a lahôdkové droždie. Ešte 1-2 minúty spolu povarte.
Odstavte z tepelného zdroja, pridajte miso pastu a poriadne dohladka zmixujte. Už nevarte a dochuťte troškou umeoctu. Pridávajte ho postupne po lyžičkách. Mala by stačiť jedna až dve, ale záleži na vašej chuti.
Podávajte buď s cestovinami tak ako na obrázku (použila som kukuričné kolienka, ktoré preferujem v lete). Na konci leta a v chladnejšom období je vhodnejšou prílohou uvarené pšeno a k tejto omáčke sa hodí výborne.
Pšeno pôsobí veľmi blahodárne na pankreas a celý okruh sleziny, ktoré sú na vrchole svojich síl práve na konci leta. Viac o tom <<< čítajte tu>>> Táto bezlepková obilnina má tiež mierne ohrievajúcu energiu. Skúste ho s prichádzajúcou jeseňou zaradiť pravidelne do jedálnička (stačí raz týždenne).
Omáčku ešte môžete doplniť niečim chrumkavým. Ja som použila na malé kocky nakrájaný údený tempeh, ktorý som nasucho opiekla na panvičke. Olej nebolo treba, pretože tempeh ho obsahuje dosť. Výborné je tiež opečené tofu.
Dobrú chuť
Dnes jsem omáčku vařila k nedělní obědu a je moc dobrá. Jsem zvědavá, jak bude chutnat malému stravnikovi:-)
Jani, chutila omáčka aj vášmu malému stravníkovi?
Veľmi chutný a rychly obed lahodná omáčka. Hoci ja som mala doma iba kokosovu smotanu, v originale musí byt ešte lepšia Myslím, ze bude chutiť aj môjmu chlapskemu osadenstvo
Miška, veľmi sa teším a veľká vďaka :)
Výborná omáčka! Ja som dala kokosovu smotanu a veľmi mi to tam sadlo. Na vrch som si dala tofu, dcérka struhany syr
Ďakujem krásne, Hani. Kokosová smotana omáčku krásne zjemní, určite skvelá voľba.