Bublanina s mandľami a letným ovocím

Kto by nemal rád letné koláče? A bublanina patrí medzi moje najobľúbenejšie. Musím ale narovinu povedať, že to v lete s pečením (nielen koláčov) veľmi nepreháňam. Jednoducho mi je po pečenom jedle teplejšie a v horúcich letných dňoch sa prehrievať zvnútra veľmi nechcem.

Samozrejme, v lete občas niečo upečiem. Hlavne ovocné koláče. Napríklad túto bublaninu s letným ovocím musíme mať každé leto 🙂 Ale celkovo dávam prednosť nepečeným dezertom. Možností je mnoho, napríklad chia puding, ktorý sa dá kombinovať s rôznym ovocím. Skvelá je aj jahodová panna cotta, kokosový jogurt s ovocím, či nepečené tartaletky.

Teraz sa už vrhnime na bublaninu

Ak zvyknete piecť z klasickej bielej pšeničnej múky, možno vás prekvapí trochu iná konzistencia cesta. Do tohto koláča som použila iba špaldovú múku, ktorej polovicu som nahradila múkou mandľovou. Ak ju nemáte, fajn budú aj najemno pomleté lúpané mandle. Vajíčka pri pečení dobre nahradia pomleté ľanové semienka v kombinácii s tekutinou. Koláč bude vďaka nim a celozrnnej múke trochu tmavší. Na osladenie cesta som použila javorový sirup. Skúšala som aj kombináciu ryžového sladu (je zdravší) a javorového sirupu a tiež to šlo. Ja osobne cesto veľmi nesladím, postačia mi 3 PL sirupu, prípadne 2 PL sirupu + 2 PL sladu. Ak máte radšej sladšie, pokojne trochu sladkého pridajte. Na konci, po upečení a vychladnutí, koláč zvyknem posypať jačmenným sladom v prášku, čo je oveľa zdravšia alternatíva práškového cukru.

Ingrediencie (okrúhla forma 26 cm):

1 hrnček mandľovej múky (120 g)
1/2 hrnčeka špaldovej hladkej múky (60 g)
1/2 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky (60 g)
3 PL mletých ľanových semienok
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy na pečenie
1/4 ČL mletej vanilky
1 hrnček ryžového mlieka
3 PL slnečnicového oleja vhodného na pečenie
3 PL javorového sirupu
1 PL jablčného octu
200 – 300 g čerešní, čučoriedok alebo ríbezlí (ovocie môžeme aj skombinovať)


Potrebný čas: 90 minút

Postup:

Trúbu nastavíme na 200 stupňov.

V prvom kroku v miske dobre premiešame všetky suché ingrediencie.  Najprv dáme múku, ktorú vždy sypeme cez sitko.

K suchej časti cesta postupne zľahka primiešame mokré časti.

Hotové cesto nalejeme do formy, ktorú sme pred tým vystlali papierom na pečenie alebo vymazali olejom a vysypali múkou.

Nakoniec na cesto naukladáme ovocie a dáme piecť. Koláč pečieme prvých 25 minút na 200 stupňov, potom teplotu znížime na 180 a preložíme ho do spodnej časti trúby. Pečieme ešte 15-20 minút alebo kým nie je cesto upečené. Zistíme to tak, že do cesta zapichneme drevenú špajdľu alebo špáradlo. Ak je suché, koláč je hotový.

Dĺžka pečenia závisí aj na materiály, z ktorého máte formu na pečenie. Ak budete piecť v plechu, bude to trvať kratšie a možno nebude potrebné koláč preložiť dole.

Dobrú chuť

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.