Jeden z najlepších „vynálezov“ leta! Dobrota, ktorá chutí surová aj uvarená. Zelený hrášok je plný vitamínov a milujú ho aj deti. Ďalší bonus? Je uvarený za krátku chvíľu. Len to lúpanie trvá dlhšie, ale skúste to brať ako relax – sústrediť sa len na tie malé zelené guľôčky a dať mozgu na chvíľu pauzu.
Skôr než sa pustíme do varenia, poďme si povedať ako je to s tým hráškom a hrachom. Je to jedna a tá istá rastlina, ale dve odlišné potraviny. Zelený hrášok vlastne ešte úplne nedozrel a má iné zloženie, než suchý hrach, ktorý patrí medzi strukoviny. Preto má viac vitamínov. A to hlavne C, K a vitamíny skupiny B. Za zmienku stojí tiež kyselina listová a železo.
Som neochvejnou zástankyňou čerstvosti. A som presvedčená, že to má zmysel. Užívajte si hrášok teraz, keď má sezónu a rastie. Získate z neho pre svoje telo najviac. Priemyselným spracovaním sa mení energia potravín, či sa nám to páči alebo nie.
Táto krémová polievka zo zeleného hrášku patrí medzi moje najobľúbenejšie polievky zo všetkých. No rada ho pridávam aj do klasických letných zeleninových polievok, teda nemixovaných. Pridajte ho tiež k zelenine, ktorú restujete vo woku, či len tak naparený ako rýchlu a zdravú zeleninovú prílohu. Skvelý je aj tejto v hustej a výdatnej hráškovej amsterdamskej polievke.
300 g čerstvého vylúpaného hrášku
1 cibuľa
2 menšie petržleny
2 PL slnečnicového alebo olivového oleja
1 menšia ČL soli
čierne korenie
mletá rasca
400-500 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
100 ml kokosovej smotany
1 ČL bielej miso pasty (ak nemáte, vynechajte)
pár kvapiek citrónovej šťavy na ochutenie
nasekané mandle alebo kešu na podávanie
Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji, do ktorého sme pridali soľ. Prihodíme na kolieska nakrájaný petržlen a krátko pražíme. Potom prisypeme hrášok, pridáme mletú rascu a čierne korenie. Môžeme dať mleté alebo celé korenie (ak máte citlivý žalúdok, odporúčam celé korenie, ktoré po uvarení pred mixovaním polievky vyberiete). Podlejeme horúcou tekutinou len toľko, aby mierne prekryla zeleninu a varíme 10 minút na miernom plameni.
Môj tip:
Neprežeňte to s petržlenom, viac ako jeden väčší alebo dva menšie nedávajte. Ak je ho v polievke akurát, jej chuť pozdvihne. Ak ho dáte príliš, potlačíte zbytočne hráškovú chuť.
Keď je zelenina uvarená, zmixujeme ju na hladký krém. Aby bol krém krásne hladký a jemný, odporúčam vám použiť stolný mixér. Pridáme 100 ml kokosovej smotany a ešte krátko prevaríme. Odstavíme z tepelného zdroja a pridáme 1 ČL miso pasty, ktorú pomocou lyžice zmiešame v tekutine. Už nevaríme, zničili by sme cenné látky, ktoré sa v mise nachádzajú. Môžeme ešte krátko mixovať tyčovým mixérom. Nakoniec dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
Na tanieri podávame s nahrubo nasekanými mandľami alebo kešu orechmi, ktoré dodajú chrumkavú zložku a polievku krásne doplnia.
Dobrú chuť ♥