Hrášková amsterdamská polievka

Zase si lámete hlavu čo uvariť? A nech pritom nemusíte tráviť hodiny v kuchyni? No a ešte by to chcelo niečo zdravé, aby sa na vás nenalepilo ďalšie kilo navyše. Tak to ste na správnom mieste! Takýchto receptov tu pre vás mám celkom dosť. :)

Ale čo chlap?

Tiež mám doma jedného a veľmi dobre viem, že so zdravou stravou (a ešte rastlinnou!) sa s nimi dostávame na tenký ľad. Ale za tých 5 rokov, čo doma varím úplne inak som sa už niečo priučila aj v tejto oblasti. Hlavné je tých našich chlapov nevystrašiť :) A možno aj občas prekvapiť, napríklad touto polievkou, ktorá chutí aj chlapom, to vám garantujem. 

Je síce plná zeleniny, ale má takú úžasnú chuť, že to zbytku vašej rodiny nebude vôbec vadiť. Perfektnú chuť jej dodáva údený tempeh. Takže úplne postačí, ak svojej polovičke poviete: „Miláčik, mám pre teba výbornú polievku s údeninou.“

Ak nemôžete sóju, alebo vám tempeh nechutí, nahraďte ho vegan údeným od slovenskej firmy Good Nature. Je to rastlinná údenina zo pšenice (teda narozdiel od tempehu obsahuje lepok) a táto polievka s ňou chutí fantasticky. 

Prečo jej hovorím amsterdamská?

Práve tam som pred rokmi jedla vynikajúcu hráškovú polievku s údeninou (vtedy som sa ešte stravovala klasicky). Teraz po rokoch som si na ňu spomenula a vytvorila recept na jej rovnako dobrú, ale zdravšiu variantu. Som presvedčená, že táto polievka vás dostane. Má úžasnú plnú chuť, je hustá a výživná. Hlavnou ingredienciou je čerstvý hrášok. Je nabitý zdravými látkami. Obsahuje hlavne vitamín C, K a vitamíny skupiny B. Je tiež výborným zdrojom kyseliny listovej a železa. V tomto období si ho dávam naozaj často.

Hrajte sa s pomermi ingrediencií

Ak chcete polievku menej hráškovú a zelenú, alebo nemáte toľko hrášku, pokojne uberte hrášok a dajte ho približne 250-300 gramov. Pridajte menšiu mrkvu a/alebo trochu viac kalerábu. Polievka bude mať  inú farbu a jemne odlišnú  chuť, ale bude výborná. Ja ju mám takmer vždy trochu inú:)

Vyskúšajte aj tento jemný a delikátny hráškový krém >>> Krémová polievka zo zeleného hrášku

Ingrediencie na 4 porcie:

400 g čerstvého zeleného hrášku
2 menšie mrkvy
1 petržlen
1/4 kalerábu
1 cibuľa
900 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
3 PL slnečnicového oleja
soľ podľa chuti (dávam tak 1/2 ČL)
kocka zeleninového bujónu (používam Bio bujón bez droždia)
mletá rasca
mleté čierne korenie
2 ČL bielej miso pasty (miso shiro)
120 g údeného tempehu (alebo vegan údeného od firmy Dobrá príroda)
muškátový oriešok


Potrebný čas: 25 minút + olúpanie hrášku

výborná polievka z čerstvého hrášku a koreňovej zeleniny s vegan údeným

Postup:

Do hrnca dáme 2 PL oleja, soľ a po chvíli pridáme na jemno nakrájanú cibuľu. Cibuľu speníme a pridáme na drobné kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, rascu a čierne korenie. Restujeme asi 3 minúty, potom pridáme hrášok a ešte chvíľu dusíme. Pridáme horúci zeleninový vývar alebo horúcu vodu a zeleninový bujón. Varíme až kým zelenina nezmäkne (približne 15 minút).

Pamätajte, že zelenina má lepšiu chuť a viac vitamínov, ak nie je rozvarená.

Medzitým si na malé kúsky pokrájame údený tempeh a krátko ho opečieme na 1 PL oleja.

Zhruba polovicu uvarenej zeleninky vyberieme a dohladka zmixujeme. Vrátime naspäť do polievky, pridáme tempeh a ešte minútku-dve spoločne povaríme. Polievku odstavíme, pridáme 2 ČL miso pasty, ktorú v naberačke rozmiešame s trochou tekutiny z polievky. Nakoniec nastrúhame trošku muškátového oriešku.  Necháme 2 minútky odpočívať a potom podávame.

Ak nemáte MISO pastu, nevadí. Polievka bude výborná aj tak. Lenže pozor! Je to malý zázrak, ktorý polievku nie len  dochutí, ale vylepší ju hlavne nutrične. Obsahuje nielen vitamíny a minerály, ale aj enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení. A má málo kalórií. Dáva sa iba pol čajovej lyžičky na porciu a už sa nevarí, aby cenné enzýmy v jedle ostali.

Chcete sa dozvedieť viac o tom ako zdravo a bez chémie dochucovať jedlá? Ako im dodať prirodzene viac živín? Potom si rozhodne nenechajte ujsť tento článok, ktorý patrí medzi najpopulárnejšie na blogu >>> Dochuťte si jedlo zdravo, robte to ako Japonci

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.