Krémová polievka zo zeleného hrášku

Jeden z najlepších „vynálezov“ leta! Dobrota, ktorá chutí surová aj uvarená. Zelený hrášok je plný vitamínov a milujú ho aj deti. Ďalší bonus? Je uvarený za krátku chvíľu. Len to lúpanie trvá dlhšie, ale skúste to brať ako relax – sústrediť sa len na tie malé zelené guľôčky a dať mozgu na chvíľu pauzu.

Zelený hrášok je zelenina nie strukovina

Skôr než sa pustíme do varenia, poďme si povedať ako je to s tým hráškom a hrachom. Je to jedna a tá istá rastlina, ale dve odlišné potraviny. Zelený hrášok vlastne ešte úplne nedozrel a má iné zloženie, než suchý hrach, ktorý patrí medzi  strukoviny. Preto má viac vitamínov. A to hlavne C, K a vitamíny skupiny B. Za zmienku stojí tiež kyselina listová a železo.

Dajte prednosť čerstvosti pred konzervovaním a mrazením

Som neochvejnou zástankyňou čerstvosti. A som presvedčená, že to má zmysel. Užívajte si hrášok teraz, keď má sezónu a rastie. Získate z neho pre svoje telo najviac. Priemyselným spracovaním sa mení energia potravín, či sa nám to páči alebo nie.

Táto krémová polievka zo zeleného hrášku patrí medzi moje najobľúbenejšie polievky zo všetkých. No rada ho pridávam aj do klasických letných zeleninových polievok, teda nemixovaných.  Pridajte ho tiež k zelenine, ktorú restujete vo woku, či len tak naparený ako rýchlu a zdravú zeleninovú prílohu. Skvelý je aj  tejto v hustej a výdatnej hráškovej amsterdamskej polievke.

Ingrediencie na 2-3 porcie:

300 g čerstvého vylúpaného hrášku
1 cibuľa
2 menšie petržleny
2 PL slnečnicového alebo olivového oleja
1 menšia ČL soli
čierne korenie
mletá rasca
400-500 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
100 ml kokosovej smotany (nie konzerva)
1 ČL bielej miso pasty (ak nemáte, vynechajte)
pár kvapiek citrónovej šťavy na ochutenie
nasekané mandle alebo kešu na podávanie


Potrebný čas: 20 minút (bez lúpania hrášku)

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji, do ktorého sme pridali soľ. Prihodíme na kolieska nakrájaný petržlen a krátko pražíme. Potom prisypeme hrášok, pridáme mletú rascu a čierne korenie. Môžeme dať mleté alebo celé korenie (ak máte citlivý žalúdok, odporúčam celé korenie, ktoré po uvarení pred mixovaním polievky vyberiete). Podlejeme horúcou tekutinou len toľko, aby mierne prekryla zeleninu a varíme 10 minút na miernom plameni.

Keď je zelenina uvarená, zmixujeme ju na hladký krém. Aby bol krém krásne hladký a jemný, odporúčam vám použiť stolný mixér. Pridáme 100 ml kokosovej smotany a ešte krátko prevaríme. Odstavíme z tepelného zdroja a pridáme 1 ČL miso pasty, ktorú pomocou lyžice zmiešame v tekutine. Už nevaríme, zničili by sme cenné látky, ktoré sa v mise nachádzajú. Môžeme ešte krátko mixovať tyčovým mixérom. Nakoniec dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

Na tanieri podávame s nahrubo nasekanými mandľami alebo  kešu orechmi, ktoré dodajú chrumkavú zložku a polievku krásne doplnia.

Dobrú chuť

Môj tip: 
Neprežeňte to s petržlenom, viac ako jeden väčší alebo dva menšie nedávajte. Ak je ho v polievke akurát, jej chuť pozdvihne. Ak ho dáte príliš, potlačíte zbytočne hráškovú chuť. 
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.