5 potravinových tipov, ktoré ti pomôžu pred letom zhodiť pár kíl

O pár mesiacov sú tu letné dovolenky a mnohé riešime ako do leta schudnúť pár kíl a cítiť sa lepšie vo svojej koži. Zabudni na drastické diéty, vyraďovanie sacharidov a podobné nezmysly. Krátkodobo síce môžu fungovať, ale z dlhodobého hľadiska rozhodia tvoj metabolizmus, tvoje telo sa naučí potláčať signály hladu a sýtosti a veľmi rýchlo sa dostaví jojo efekt.

Skús sa namiesto toho v tomto období zamerať na najdôležitejší detoxikačný orgán tvojho tela pečeň. Takmer všetci ju máme preťaženú. Sme vystavení rôznym chemikáliam zo stravy a okolia, nezdravým a často aj nadmerne prijímaným tukom, prehnanou konzumáciou mäsa, alkoholu či liekov. To všetko spôsobuje, že pečeň nestíha vylučovať toxíny z nášho tela a tie v ňom ostávajú.

Aby mu tieto látky, ktoré do tela nepatria, ublížili čo najmenej, telo ich „obalí“ tukom. Oslabená pečeň nedokáže efektívne metabolizovať tuk a ten sa nám, spolu s toxínmi, ukladá v tele. Ak sa chceme tohoto tuku zbaviť, potrebujeme sa pozrieť na zdroj, teda na oslabenú pečeň.

V tomto článku som pre teba pripravila 5 zásadných tipov pre posilnenie zdravia tvojej pečene. To povedie k lepšiemu spaľovaniu tukov.

1. Zásadne obmedz ultraspracované potravinárske produkty (USPP)

Nespočetné množstvo štúdií, vedeckých a lekárskych správ opakovane upozorňuje na to, že priemyselnou úpravou sa do jedla dostávajú chemikálie, ktoré nie sú pre telo prirodzené a zaťažujú ho. Ak je ich prísun pravidelný a veľký, pečeň (hlavný detoxikačný orgán tela) je preťažená a nestíha ich z tela vylúčiť. Vytvárajú sa tak tukové vankúšiky, do ktorých sa tieto toxíny zabalia. Lebo preťažená pečeň nezvláda ani efektívne metabolizovať tuky.
USPP sú potraviny, ktoré prešli niekoľkými technologickými procesmi a s pôvodnou (často zdravou) surovinou už nemajú takmer nič spoločné. Často obsahujú priveľa soli, cukor či umelé sladidlá, emulgátory, stabilizátory a rôzne zvýrazňovače chuti.
Patria tu hotové jedlá, mrazené polotovary, balené pečivo, údeniny, cukrovinky, konzervy…
Tieto USPP majú negatívny vplyv na zdravie, chudnutie a celkový pocit nasýtenia. Vplývajú totiž aj na naše hormóny sýtosti a hladu leptin a grehlin. Takže sa po ich konzumácii ešte musíme niečim „dotlačiť“. Sú to neživé potraviny bez skutočnej výživnej hodnoty.

2. Dávaj prednosť celistvým potravinám

Celistvé potraviny sú v prvom rade prvopotraviny, ktoré neprešli priemyselnou úpravou. Je to ovocie a zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, semienka. Prípadne prešli minimálnou priemyselnou úpravou – ako je tofu, tempeh, cestoviny, 100% orechové masla, sušené ovocie, vysokopercentná horká čokoláda, fermentované potraviny, jogurty, prírodné ochucovadlá a podobne.

Rozumiem, že je pohodlné a rýchle ohriať si polotovar v mikrovlnke alebo si kúpiť jedlo z fast foodu, ale snaž sa tak robiť len v nevyhnutných prípadoch. Chutné, rýchle a dobre stráviteľné jedlá sa dajú pripraviť aj z celistvých potravín. Ak vieš ako na to, budeš prekvapená ako dobre môžu chutiť a ako ti naštartujú chudnutie. 
S mojim online kurzom Detox jedlom získaš know-how ako na to a jedálničky a recepty na 2 týždne. Nebudeš musieť vymýšľať čo variť a naučíš sa jedlá, ktoré budú chutiť celej rodine.
Môj tip: Miluješ sladkosti, ale chceš sa vyhnúť tým ultraspracovaným? Siahni po kvalitnej horkej čokoláde, najmenej 70%-nej. Je vyrobená len z 3 ingrediencií (kakao, kakaové maslo a cukor) bez iných škodlivých zložiek, ktoré sa nachádzajú v bežných cukrovinkách. Okrem toho obsahuje polyfenoly, ktoré sú prospešné pre mikrobióm. Ak si k nej dáš pár mandlí či orechov, zabrániš rýchlemu nárastu hladiny cukru v krvi. Hlavne si ju pomaly a poriadne vychutnaj a nebudeš ju potrebovať zjesť celú. :)

3. Nasaď špeciálny pitný režim

Preto, aby naše telo dokázalo účinne vylučovať toxíny z tela, je potrebný dostatočný príjem tekutín. Je samozrejmosťou, že sa vyhneš sladeným nápojom bez ohľadu na to, či obsahujú cukor alebo umelé sladidlá (jedno horšie ako druhé). Ani ovocné džúsy nemajú o nič lepší efekt na tvoju hladinu inzulínu a následné chute.

Začni svoje ráno pohárom vlažnej vody s jablčným octom. Stačí primiešať jednu až dve čajové lyžičky jablčného octu. Kyslá chuť octu podporí hneď ráno tvoju pečeň a naštartuje vylučovanie toxínov.

Podobný účinok má aj čerstvo vytlačená šťava z citrónu, len o niečo menší. Ja si dávam rannú octovú kúru počas jarného obdobia, kedy je pečeň na vrchole svojich síl (podľa TČM) a zbytok roku ráno popíjam vlažnú vodu s citrónom.

Počas dňa podpor pečeň žihľavovým čajom alebo iným bylinkovým čajom určeným na detoxikáciu. Pijú sa vždy medzi jedlami, teda aspoň 15 minút pred jedlom a minimálne 30 minút po jedle.

Poznámka: Očistná kúra zo žihľavového čaju by nemala trvať dlhšie ako dva týždne.

4. Ostropestrec mariánsky

Jedna z najúčinnejších liečivých bylín je bodliak s krásnym názvom ostropestrec mariánsky.

Čo všetko dokáže?

♥ Čistí a regeneruje pečeň. Pomáha pri jej ochoreniach ako je ztukovatená pečeň (v kombinácii s úpravou stravy), žltačka, preťaženie alkoholom alebo liekmi.

♥ Podporuje tvorbu a distribúciu žlče, posilňuje žlčník, pomáha pri žlčníkových kameňoch.

♥ Upravuje hladinu cukru aj cholesterolu v krvi.

♥ Harmonizuje a zlepšuje trávenie.

♥ Je to silný antioxidant a posilňuje imunitu.

♥ Niektoré štúdie potvrdzujú aj ďalšie jeho účinky ako je podpora pri liečbe rakoviny a ochrana pred poškodením DNA.

Účinnou látkou v tejto liečivke je sylimarín, ktorého sa nachádza najviac v semienkach. Tie sa považujú za najúčinnejšie, ale dá sa kúpiť aj čaj alebo olej.

5. Každý obed a večeru si oblož kopou listovej zeleniny, klíčkami a pridaj kopček kvasenej zeleniny

Rôzne zelené listy a celkovo zelená zelenina sú veľmi prospešné pre pečeň. V tomto jarnom období mám doma vždy polníček, baby špenát, rukolu, rímsky šalát alebo akýkoľvek iný šalát. Väčšinou nie všetky naraz, ale aspoň jeden – dva. Skvelá  je tiež jarná cibuľka, pažítka, kaleráb, stopkatý zeler a brokolica.

Klíčky či mikrozelenina tiež pomáhajú pečeni. Môžeš si ich jednoducho vypestovať doma bez špeciálnych nádob. Je to jednoduché a rýchle. Najradšej a najčastejšie klíčim mungo fazuľky, hrášok, žeruchu, alfalfu, brokolicu a redkvičku. Prípadne ich mix.

Ak pridáš kopček kvasenej zeleniny, bude tvoja zeleninová obloha dokonalá. Kvasená zelenina ti v prvom rade vylepší tvoj mikrobióm, ktorý vplýva aj na prehnané chute, trávenie a naše nálady. Ale jej kyslá chuť pôsobí pozitívne na pečeň.

A čo sa ešte stane ak si zvykneš takto obložiť svoje hlavné jedlo? Zješ ostatného logicky menej, keďže sa toho menej vojde na tanier. Prijmeš dostatok vlákniny, ktorá ťa zasýti a tiež živé enzýmy, ktoré ti pomôžu s trávením. Tvoje jedlo bude pestrejšie, vyživnejšie a viac ťa uspokojí.

Ak chceš (nielen) pre svoju pečeň urobiť ešte viac, pozývam ťa do môjho kurzu Detox jedlom jar/leto 2023. Odľahčíš svoju stravu, schudneš zdravo a bez hladu, naučíš sa variť chutne, zdravo a sezónne a pritom podporíš svoju pečeň a rozbehneš metabolizmus.

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.