Toto jedlo vás prekvapí. Chutí totiž fantasticky. Pripravte ho na letnú párty a podávajte s čerstvou a grilovanou zeleninou, tortilou či iným pečivom. Alebo si ho dajte na večeru či na raňajky. Bude vás baviť :)
Pripravujem ho z doma varenej bielej fazule (dávam menšiu, nie tú úplne veľkú). Je to oveľa zdravšia voľba ako konzervovaná. Tu sa už potom jedná o priemyslene spracovanú potravinu, kde je často zbytočne veľa soli. Do tohoto receptu dávam soli len trošičku a namiesto nej volím oveľa zdravší umeocot. Je to slano-kyslé ochucovadlo, ktoré má mnoho zdravotných benefitov. O zdravých spôsoboch ochucovania jedál si prečítajte << v tomto článku>>.
Fazuľa je veľmi zdravá a kvalitná potravina bohatá na vitamíny (hlavne skupiny B a E vitamín), minerály a vlákninu. Je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín a komplexných sacharidov, ktoré dodávajú telu energiu postupne a dlhšiu dobu ako jednoduché cukry.
Dôležitou súčasťou tohoto pokrmu je sezamová pasta tahini. Dlho som hľadala takú, ktorá by mi chutila a nemusela by som ju „dolovať“ z fľašky. Väčšinou sú veľmi tvrdé a naozaj ťažko sa s nimi pracuje. Ale odkedy som objavila tahini od firmy Svět plodů, už inú nechcem. Má skvelú konzistenciu hneď po vybraní z chladničky a výbornú, nie príliš horkú chuť. Sezamové semienka sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vápnika.
1 veľký hrnček dobre uvarenej bielej fazule (300 g)
1,5 PL sezamovej pasty tahini
1 PL umeoctu
1,5 PL čerstvej citrónovej šťavy
štipka soli
3 PL studenej vody
mleté čierne korenie
1 neveľký strúčik cesnaku
Na podávanie:
olivový olej
farebné korenie (nemusí byť)
bylinky podľa chuti (odporúčam napríklad nasekaný čerstvý rozmarín)
Postup:
Fazuľu dajte namáčať na 12 hodín a potom ju uvarte najlepšie v tlakovom hrnci bez soli, s bylinkami (s majoránkou alebo saturejkou) a kúskom riasy kombu.
Môj tip: Fazuľu si väčšinou uvarím deň vopred a odložím do chladničky. Ráno pred odchodom do práce ju môžete namočiť a večer uvariť.
Uvarenú fazuľu nechajte vychladnúť a odkvapkať v sitku. Cesnak ošúpte a pretlačte.
Odkvapkanú fazuľu dajte do stolného mixéra a pridajte ostatné ingrediencie. Poriadne zmixujte, aby vznikol nadýchaný dip, ktorý nie je príliš hutný.
Ochutnajte a v prípade potreby pridajte umeocot alebo citrónovú šťavu či korenie.
Naservírujte na tanier, pokvapkajte olejom a posypte korením a bylinkami.
V chladničke vám vydrží 4 až 5 dní v uzavretej nádobe.
Dobrú chuť ♥
Hummus znamena cicer, takze ak v tom nie je cicer, tak to nie je hummus.
Ďakujem za upozornenie :) Nuž, dalo by sa napísať dip alebo nátierka, ale chutí to veľmi podobne ako cícerový a ak niekto pozná hummus (ten z cíceru), tak si to vie oveľa lepšie predstaviť. Ale váš komentár samozrejme beriem a uznávam.