Výborný fazuľový hummus

Výborný a jednoduchý hummus z bielej fazule

Toto jedlo vás prekvapí. Chutí totiž fantasticky. Pripravte ho na letnú párty a podávajte s čerstvou a grilovanou zeleninou, tortilou či iným pečivom. Alebo si ho dajte na večeru či na raňajky. Bude vás baviť :)

Pripravujem ho z doma varenej bielej fazule (dávam menšiu, nie tú úplne veľkú).  Je to oveľa zdravšia voľba ako konzervovaná. Tu sa už potom jedná o priemyslene spracovanú potravinu, kde je často zbytočne veľa soli. Do tohoto receptu dávam soli len trošičku a namiesto nej volím oveľa zdravší umeocot. Je to slano-kyslé ochucovadlo, ktoré má mnoho zdravotných benefitov. O zdravých spôsoboch ochucovania jedál si prečítajte << v tomto článku>>.

Fazuľa je veľmi zdravá a kvalitná potravina bohatá na vitamíny (hlavne skupiny B a E vitamín), minerály a vlákninu. Je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín a komplexných sacharidov, ktoré dodávajú telu energiu postupne a dlhšiu dobu ako jednoduché cukry.

Dôležitou súčasťou tohoto pokrmu je sezamová pasta tahini. Dlho som hľadala takú, ktorá by mi chutila a nemusela by som ju „dolovať“ z fľašky. Väčšinou sú veľmi tvrdé a naozaj ťažko sa s nimi pracuje. Ale odkedy som objavila tahini od firmy Svět plodů, už inú nechcem. Má skvelú konzistenciu hneď po vybraní z chladničky a výbornú, nie príliš horkú chuť. Sezamové semienka sú tiež  bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vápnika.

Prečo sa oplatí urobiť tento fazuľový hummus?

  • chutí skvelo so zeleninou aj pečivom
  • je bohatý na  vitamíny  skupiny B
  • obsahuje veľa vitamínu E
  • dodá vám kvalitné bielkoviny a tuky
  • v chladničke vydrží aj 5 dní (ale neverím, že ho dovtedy nezjete :) )
  • obsahuje minimum soli

Ingrediencie:

1 veľký hrnček dobre uvarenej bielej fazule (300 g)
1,5 PL sezamovej pasty tahini
1 PL umeoctu
1,5 PL čerstvej citrónovej šťavy
štipka soli
3 PL studenej vody
mleté čierne korenie
1 neveľký strúčik cesnaku

Na podávanie:
olivový olej
farebné korenie (nemusí byť)
bylinky podľa chuti (odporúčam napríklad nasekaný čerstvý rozmarín)


Potrebný čas: Namáčanie a varenie fazule vopred (približne12 hodín) + 10 minút mixovanie

Postup:

Fazuľu dajte namáčať na 12 hodín a potom ju uvarte najlepšie v tlakovom hrnci bez soli, s bylinkami (s majoránkou alebo saturejkou) a kúskom riasy kombu.

Môj tip: Fazuľu si väčšinou uvarím deň vopred a odložím do chladničky. Ráno pred odchodom do práce ju môžete namočiť a večer uvariť.

Uvarenú fazuľu nechajte vychladnúť a odkvapkať v sitku. Cesnak ošúpte a pretlačte.

Odkvapkanú fazuľu dajte do stolného mixéra a pridajte ostatné ingrediencie. Poriadne zmixujte, aby vznikol nadýchaný dip, ktorý nie je príliš hutný.

Ochutnajte a v prípade potreby pridajte umeocot alebo citrónovú šťavu či korenie.

Naservírujte na tanier, pokvapkajte olejom a posypte korením a bylinkami.

V chladničke vám vydrží 4 až 5 dní v uzavretej nádobe.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Boris píše:

    Hummus znamena cicer, takze ak v tom nie je cicer, tak to nie je hummus.

    • Soňa Maléterová píše:

      Ďakujem za upozornenie :) Nuž, dalo by sa napísať dip alebo nátierka, ale chutí to veľmi podobne ako cícerový a ak niekto pozná hummus (ten z cíceru), tak si to vie oveľa lepšie predstaviť. Ale váš komentár samozrejme beriem a uznávam.

Napísať odpoveď pre Soňa Maléterová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.