Šošovicová polievka so smotanou

Koľko druhov šošovicovej polievky poznáte? Ja celkom veľa a rada si ich vymýšľam sama :) Šošovicu sa snažím jesť aspoň raz týždenne, pretože je to výborná, zdravá a diétna potravina. A navyše aj lacná.

Prečo je múdre mať šošovicu pravidelne na tanieri?

♥ je dobrým zdrojom minerálnych látok vrátane železa či, pre imunitu tak dôležitého, zinku
♥ je bohatá na vlákninu
♥ obsahuje vitamíny (napríklad A a B)
♥ prispieva ku zdravém črevnému mikrobiómu
♥ je diétna
♥ je zdrojom dobre stráviteľných rastlinných bielkovín

Vyskúšajte aj tieto zdravé a chutné šošovicové polievky:

Neodolateľná polievka zo zelenej šošovice

Zeleninová polievka s červenou šošovicou a ružičkovým kelom

Výživná zeleninová polievka s krúpami a červenou šošovicou

Krémová šošovicová polievka s hokkaido a koreňovou zeleninou

Indický šošovicový guláš 

Ingrediencie na 4 porcie:

1 hrnček hnedej šošovice
1 väčšia mrkva
1 petržlen
kúsok zeleru
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 PL oleja
1 ČL morskej soli
1200 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 kocka zeleninového bio bujónu (ak nemáte, dajte o niečo viac soli)
1 bobkový list
1 ČL údenej papriky
1/2 ČL mletej červenej papriky
mletá rasca
mleté čierne korenie
sušená majoránka podľa chuti
200 – 250 ml rastlinnej smotany (dávam mandľovú)


Potrebný čas: 35 minút + namáčanie šošovice (3 – 5 hodín)

Postup:

Šošovicu 3-krát prepláchnite v studenej vode a dajte namáčať na 3 – 5 hodín.

Koreňovú zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte.

V hrnci zohrejte olej so soľou a speňte na ňom cibuľu. Potom pridajte zeleninu, zasypte rascou a čiernym korením, pridajte bobkový list a duste prikryté 5 minút na strednej intenzite. Pár krát premiešajte.

Pridajte všetko ostatné korenie a pretlačený cesnak. Minútu – dve restujte a vsypte šošovicu bez tekutiny.

Zalejte horúcim vývarom, primiešajte rozdrvený bujón a varte na miernom ohni približne 20 minút, až kým bude šošovica uvarená do mäkka.

Nakoniec zjemnite smotanou a povarte 2 minúty. Pre zvýraznenie chuti môžete na konci pridať majoránku a čierne korenie.

Podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť ♥

Tento recept si môžete vytlačiť vo formáte pdf. Stačí ak kliknete tu >>> Šošovicová polievka so smotanou_recept

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.