Koľko druhov šošovicovej polievky poznáte? Ja celkom veľa a rada si ich vymýšľam sama :) Šošovicu sa snažím jesť aspoň raz týždenne, pretože je to výborná, zdravá a diétna potravina. A navyše aj lacná.
Prečo je múdre mať šošovicu pravidelne na tanieri?
♥ je dobrým zdrojom minerálnych látok vrátane železa či, pre imunitu tak dôležitého, zinku
♥ je bohatá na vlákninu
♥ obsahuje vitamíny (napríklad A a B)
♥ prispieva ku zdravém črevnému mikrobiómu
♥ je diétna
♥ je zdrojom dobre stráviteľných rastlinných bielkovín
Vyskúšajte aj tieto zdravé a chutné šošovicové polievky:
Neodolateľná polievka zo zelenej šošovice
Zeleninová polievka s červenou šošovicou a ružičkovým kelom
Výživná zeleninová polievka s krúpami a červenou šošovicou
Krémová šošovicová polievka s hokkaido a koreňovou zeleninou
1 hrnček hnedej šošovice
1 väčšia mrkva
1 petržlen
kúsok zeleru
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 PL oleja
1 ČL morskej soli
1200 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 kocka zeleninového bio bujónu (ak nemáte, dajte o niečo viac soli)
1 bobkový list
1 ČL údenej papriky
1/2 ČL mletej červenej papriky
mletá rasca
mleté čierne korenie
sušená majoránka podľa chuti
200 – 250 ml rastlinnej smotany (dávam mandľovú)
Šošovicu 3-krát prepláchnite v studenej vode a dajte namáčať na 3 – 5 hodín.
Koreňovú zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte.
V hrnci zohrejte olej so soľou a speňte na ňom cibuľu. Potom pridajte zeleninu, zasypte rascou a čiernym korením, pridajte bobkový list a duste prikryté 5 minút na strednej intenzite. Pár krát premiešajte.
Pridajte všetko ostatné korenie a pretlačený cesnak. Minútu – dve restujte a vsypte šošovicu bez tekutiny.
Zalejte horúcim vývarom, primiešajte rozdrvený bujón a varte na miernom ohni približne 20 minút, až kým bude šošovica uvarená do mäkka.
Nakoniec zjemnite smotanou a povarte 2 minúty. Pre zvýraznenie chuti môžete na konci pridať majoránku a čierne korenie.
Podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť ♥