Lahodný krémový bulgur

Bulgur sú nalámané pšeničné zrná, ktoré sú naparané alebo predvarené a následne vysušené. Preto jeho príprava netrvá dlho. Keďže pšenica obsahuje lepok, nie je vhodný pre celiatikov. Ak problém s lepkom nemáte, pokojne zaraďte bulgur do svojho jedálnička. Je dobre stráviteľný a nemá taký negatívny vlyv na črevá, ako pšeničná múka.

Tento krémový bulgur je pripravený bez mlieka, použila som kešu smotanu, môžete dať aj mandľovú. Vďaka neaktívnemu lahôdkovému droždiu, ktoré sa nepoužíva na kvasenie cesta, ale na dochucovanie jedál, získal bulgur výbornú krémovú chuť. Lahôdkové droždie má okrem zvýraznenia chuti pokrmu ešte jednu výhodu – obsahuje širokú škálu vitamínov skupiny B.

Poznáte citrónové korenie? Je to zmes mletého čierneho a bieleho korenia s citrónovou kôrou. Odporúčam vám vyskúšať, dodáva jedlám veľmi príjemnú a zaujímavú chuť. Ak ho nemáte, pokojne ho nahraďte čiernym či bielym korením. Alebo ich kombináciou.

Ingrediencie:

1 hrnček pšeničného bulguru (200 gramov)
1 PL olivového oleja
440 ml horúceho zeleninového vývaru (ak nemáte vývar, dajte horúcu vodu)
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL soli
1 kešu smotana (môže byť aj mandľová, ale kešu smotana má neutrálnejšiu chuť)
1 kopcovitá PL lahôdkového droždia
trošku mletého citrónového korenia
1 – 2 PL čerstvej citrónovej šťavy


Potrebný čas: 25 minút

Postup:

Šalotku nakrájajte nadrobno, cesnak nasekajte alebo pretlačte.

Do hrnca dajte olej so soľou a mierne zohrejte. Pridajte cibuľu s cesnakom a na miernom ohni speňte. Dajte pozor, aby cesnak príliš nestmavol, bude horký.

Pridajte prepláchnutý bulgur a premiešaje. Zalejte horúcim zeleninovým vývarom a varte na miernom ohni pod pokrievkou 15 minút.

Potom vmiešajte smotanu, sušené lahôdkové droždie a citrónové korenie. Povarte ešte približne 3 minúty a odstavte. Nakoniec vmiešajte citrónovú šťavu. Dajte najprv jednu lyžicu a ochutnajte. Ak budete cítiť, že bulgur ešte „znesie“ ďalšiu lyžicu, pridajte ešte jednu.

Podávajte s pečenou či naparenou zeleninou a s niečim chrumkavým, skvelý je smažený cícer, ktorý pripravíte podľa tohoto receptu >>> Smažený cícer. Jedlo môžete doplniť semienkami alebo orieškami, šalátovými lístkami alebo klíčkami.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ste na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.