Jarná miska Buddha bowl plná zdravia

Jeme aj očami, hovorí sa. Neviem, či to platí aj u vás, ale u mňa rozhodne áno. A možno práve to je ten dôvod, prečo sa stali v poslednej dobe tak populárne tzv. misky Buddha bowl.

Čo je Buddha bowl?

V obyčajnej miske je krásne naaranžované jedlo, ktoré by malo lahodiť nielen oku, ale hlavne chuťovým pohárikom. Samozrejmosťou je tiež, aby bolo nutrične vyvážené a zdravé. Čo má s týmito miskami spoločné Buddha mi nie je úplne jasné, možno guľaté bruško 🙂 Mne sa na nich páči, že ich môžem pripraviť vždy inak, môžem sa kreatívne pekne vyblbnúť. Veď jedlo je zábava!

Pripravte si vlastnú

Stačí otvoriť chladničku a pozrieť do špajze, trochu zjednodušene povedané. Aby bolo jedlo sýte a nutrične nabušené, je dobré nakombinovať si túto misku týmito zložkami podľa vlastného výberu:

  • OBILNINY ako sú rôzne druhy ryže, quinoa, bulgur či pohanka. Skvelé sú tiež ryžové rezance, kuskus, či bezpluchý ovos.
  • STRUKOVINY, ktoré nám dodajú bielkoviny a to hlavne vtedy, keď ich kombinujeme s obilninami. Ak chcete vedieť prečo, odporúčam prečítať si zdarma e-book Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru. 
  • ZELENINA varená, parená, pečená a čerstvá aj kvasená zeleninka. 
  • ZDRAVÉ TUKY najlepšie vo forme jadierok, semienok alebo orechov.
  • ŠŤAVNATÁ ZLOŽKA, napríklad dresing, hummus, alebo zeleninová omáčka.

Inšpirovať sa môžete touto mojou jarnou Buddha bowl, ku ktorej som vám pripravila recept. Jarná je preto, že obsahuje peknú porciu zelenej zeleniny, ktorá je z pohľadu čínskej medicíny veľmi posilňujúca pre našu pečeň. Tá je práve na jar  na vrchole svojich síl.

Ingrediencie na 1 misku:

1/3 hrnčeka quinoy
1/2 hrnčeka uvareného cíceru
stopkatý zeler
čerstvý šalát
1 PL naklíčenej žeruchy
sezam natural

Na omáčku:
1/2 cibule
1 menšia mrkva
1/2 batátu (asi toľko, koľko mrkvy)
karfiol (zhruba rovnako ako mrkvy)
1 PL slnečnicového oleja
soľ
oregano
150-200 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
50 ml kokosovej smotany
1 ČL lahôdkového droždia
1/2 ČL bielej miso pasty
pár kvapiek jablčného octu alebo umeoctu na finálne dochutenie

Na chrumkavý cícer:
2 PL sezamového oleja
soľ a sójová omáčka Shoyu na dochutenie
1/3 ČL kurkumy
trochu mletého koriandru
štipka chilli
_______________________________________________________________

Potrebný čas: 60 min + namáčanie cíceru vopred

Postup:

Uvaríme cícer, ktorý sme namáčali aspoň 10 hodín, ideálne cez noc.

Podľa návodu dáme variť quinou v osolenej vode.

V ďalšom kroku si pripravíme zeleninovú omáčku. Na posolenom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú zeleninu, podlejeme horúcou tekutinou tak, aby bola zarovno so zeleninou. Doladíme troškou oregana. Varíme kým nie je zelenina mäkká, asi 15-20 min.  Potom ju zmixujeme na omáčku a vrátime do hrnca. Podlejeme smotanou, pridáme lahôdkové droždie a ešte krátko povaríme. Po odstavení primiešame polovicu čajovej lyžičky bielej miso pasty. Najjednoduchší spôsob je ten, že naberieme do lyžice trochu omáčky, v ktorej pomocou čajovej lyžičky pastu rozmiešame a potom pridáme do hrnca.  Nakoniec ešte môžeme omáčku vylepšiť trošičkou jablčného octu alebo umeoctu.

Medzitým, ako sa nám varí zelenina na omáčku, dokončíme cícer. Na panvičku dáme sezamový olej, ktorý osolíme. Prisypeme kurkumu, dobre premiešame a pridáme cícer bez tekutiny. Robím to na silnejšom plameni, aby sa cícer opiekol do chrumkava. Doladíme troškou mletého koriandru a štipkou chilli. Na prípadné dosolenie použijeme Shoyu. Pravidelne miešame a za 5-10 minút je hotovo.

Poslednou úlohou je všetko pekne naservírovať do misky a užiť si to 🙂

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.