Tento svieži šalát zo surovej mrkvy je vhodný na leto, kedy nášmu organizmu nevadí trochu viac surovej zeleniny. Dajte si ho ako doplnok hlavného jedla alebo ako ľahkú večeru. V tom prípade bude fajn doplniť ho nejakou bielkovinou. Napríklad fazuľou, cícerom či tofu.
Na zálievku som použila tzv. bielu miso pastu miso shiro. Toto japonské ochucovadlo používam naozaj často. Je zdrojom vitamínov a minerálov a tiež obsahuje cenné tráviace enzýmy.
O miso paste a ďalších zdravých ochucovadlách, ktoré sa oplatí mať doma, sa dočítate v tomto článku, ktorý patrí medzi najpopulárnejšie na blogu >>> Dochuťte si jedlo zdravo, robte to ako Japonci.
Do hotových jedál či šalátov sa snažím už soľ nepridávať a volím zdravšie varianty finálneho dochutenia. Soľ, ktorá nie je „zabudovaná“ do jedla počas varenia, totiž poriadne škodí obličkám. Preto hotové jedlá v prípade potreby dochucujem radšej slano-kyslým umeoctom, miso pastou a ďalšími produktami zdravej výživy, o ktorých sa dočítate v spomínanom článku.
2 väčšie mrkvy
1 ČL pasty miso shiro
šťava z polovice citrónu
1-2 ČL prírodného sladidla (napríklad ryžový sirup alebo javorový sirup)
pár kvapiek olivového oleja lisovaného za studena
trošku vody (nemusí byť)
štipka mletého čierneho korenia (deťom vynecháme)
Z mrkvy pomocou škrabky julienne vytvorte tenkté rezančeky. Môžete ju tiež nastrúhať na hrubšom strúhadle.
V mištičke zmiešajte miso pastu s citrónovou šťavou a prírodným sladidlom. Ochutnajte a podľa potreby doslaďte. Zjemnite pár kvapkami oleja a troškou vody. Vodu pridávajte po lyžičkách.
Zálievku nalejte na nastrúhanú mrkvu a dobre premiešajte. Nechajte krátko postáť.
Šalát doplňte orieškami (hodia sa vlašské orechy či kešu) alebo sezamovými semienkami.
Dobrú chuť
Vyskúšajte aj tieto šaláty vhodné na leto: