Kuskus šalát s cícerom a avokádom

Svieži, chutný, jednoduchý a nebudete po ňom zakrátko hladní. Perfektný šalát pre teplé letné dni. Chutí dobre aj studený, takže si ho môžete vziať so sebou v krabičke na výlet alebo do práce. Kuskus je v tomto recepte krásne žltý a chutný vďaka kurkume. A keď si tento šalátik na tanieri doplníte niekoľkými kúskami  naparenej zeleninky podľa vašej chuti, dodáte telu všetko potrebné, čo potrebuje. Viac sa o tom môžete dozvedieť v tomto Ebooku zdarma.

Ingrediencie na 2 porcie:

180 g celozrnného kuskusu
6 PL uvareného cíceru
1 zrelé avokádo
8 sušených paradajok v oleji
450 ml horúcej vody alebo zeleninového vývaru
1/2 ČL kurkumy
soľ podľa chuti (dala som približne 1/3 ČL)
1 PL sezamového oleja
1 PL čerstvo vytlačenej šťavy z citróna
trošku mletého čierneho korenia
poriadna hrsť petržlenovej vňate


Potrebný čas: 20 min + namáčanie (10-12 hod) a varenie cíceru vopred (1 hod)

Postup:

Cícer uvaríme podľa návodu (spravidla sa v tlakovom hrnci varí 1 hodinu). Doporučujem variť ho bez soli, s kúskom sušenej morskej riasy a/alebo so saturejkou či majoránkou.

Na panvicu dáme olej, soľ a kurkumu a krátko spolu prehrejeme. Pridáme kuskus a 1-2 minúty za stáleho miešania smažíme. Potom prilejeme horúcu vodu alebo zeleninový vývar (prikláňam sa k vývaru, dodá nám vitamíny a minerály). Povaríme  na miernom ohni dve minúty a prikryté necháme ešte 10-15 minút odpočívať.

Medzitým si ošúpeme avokádo a nakrájame ho na asi 1,5 cm kúsky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, jemne osolíme a zľahka okoreníme čiernym korením. Sušené paradajky nakrájame na tenké kúsky. Petržlenovú vňať posekáme najemno.
Kuskus premiešame s cícerom, pridáme sušené paradajky a petržlenovú vňať. Nakoniec primiešame avokádo.

Dosoľovanie jedla veľmi škodí našim obličkám. Preto sa snažíme soľ zabudovať do jedla už na začiatku varenia a odhadnúť jej množstvo tak, aby sme hotové jedlo už nemuseli soliť. 

Dobrú chuť

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.