Mandľové lievance bez lepku

Lievance s madľovou a pohákovou múkou

Lievance máme veľmi radi, ale robievam ich len sviatočne. Väčšinou ako špeciálny nedeľný brunch alebo namiesto dezertu. Keďže ich máme radi s ovocím, snažím sa v nich obmedzovať obilnú múku, aby jej vplyvom jednoduchých cukrov z ovocia v črevách príliš veľa nekvasilo. Píšem o tom v tomto článku o sladení >>> Ako sladiť s rozumom a bez následkov

V tomto recepte som časť obilnej múky nahradila múkou mandľovou a kukuričnou maizenou. Maizenu používam v bio kvalite a chemicky nebielenú.

Mandľový jogurt

Tieto lievance sú krásne nadýchané a mäkkučké vďaka mandľovému jogurtu. Môžete použiť aj iný rastlinný jogurt, len s kokosovým by som bola opatrná. Jogurt je možné nahradiť aj nejakým orieškovým mliekom (napríklad mandľovým či kešu, ktoré sú tučnejšie než ryžové a trochu tuku do cesta potrebujeme). V tomto prípade ale dajte menší pomer mlieka (tak 300-350 ml), pretože je redšie než jogurt. A ryžové mlieko vynechajte. Takže ľanové semienka namočíte do orieškového mlieka.

Ak máte radi mak, vyskúšajte aj výborné makové lievance, ktoré sú tiež bez lepku.

Ingrediencie:

375 g mandľového jogurtu (dávam veľký jogurt od českej firmy Nemléko)
125 ml ryžového mlieka
2 PL ryžového sirupu
2 PL mletých ľanových semienok
100 g pohánkovej múky
60 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
2 PL kukuričného škrobu (maizena)
štipka soli
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
1/2 ČL sódy na pečenie
kôra z jedného bio citrónu
trošku mletej vanilky


Potrebný čas: 60 min

Nadýchané bezlepkové vegan ilievance s mandľovým jogurtom

Postup:

Najprv namočíme mleté ľanové semienka do ryžového mlieka.

V ďalšom kroku v miske dobre premiešame obidve múky, kukuričný škrob, šoľ, prášok do pečiva, sódu, mletú vanilku a kóru z bio citrónu. Postupne k nim primiešame jogurt, ryžové mlieko s ľanom a ryžový sirup. Vytvoríme cesto, ktoré necháme približne 15 minút odpočívať. Ak by sa vám zdalo cesto príliš husté, dolejte trošku ryžového mlieka. Ale tento pomer ingrediencií mám viac krát vyskúšaný a mal by byť tak akurát.

Panvicu na lievance poriadne rozpálime a potom ich pečieme na strednej intenzite z každej strany dozlata.

Podávajte s džemom, ovocím alebo javorovým sirupom podľa chuti. Alebo skúste moju obľúbenú kombináciu s karamelizovaným banánom, lesným ovocím a ochuteným mandľovým (či iným rastlinným) jogurtom. Na fotke je čučoriedkový, výborne sa hodí aj čokoládový.

Karamelizovaný banán

Pripravíte ho veľmi jednoducho. Ak máte malé lievančeky, banán nakrájajte na kolieska a pár minút opekajte z každej strany na panvičke s trochou kokosového oleja. Ak robíte väčšie lievance, stačí ak banán prerežete pozdĺžne na polovicu a ďalej postupujte rovnako.

Bezlepkové lievance s karamelizovaným banánom

Ak nechcete, aby vám medzitým lievance vychladli, dajte na začiatku pečenia ohriať rúru na 100 stupňov a lievančeky v nej držte teplé až do momentu servírovania.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

Mandľové vegan lievance bez lepku

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.