Makové lievance

Makové lievance bez lepku

Lievance či palacinky sú pre nás takými sviatočnými víkendovými raňajkami.  Nerobievam ich často, ale ak ich už máme, záleží mi na tom,  aby stáli za to. Musia byť krásne nadýchané, mäkkučké a voňavé. A tiež je fajn, ak sú nutrične bohaté. Presne s týmto zámerom som tvorila tento recept.

Mak je bohatým zdrojom vápnika a ďalších cenných látok. A omnoho vhodnejší, než kravské mlieko. Navyše je to dobrota. Takže prečo ho občas nemať na raňajky? V recepte je makové mlieko, ale môžete použiť aj iné rastlinné mlieko. Ja robievam tieto lievance aj s ryžovým. A sú vynikajúce. Ak doma pripravujem makové mlieko, dávam do lievancov zvyšky maku z jeho prípravy namiesto mletého maku. Bola by ich škoda vyhodiť.

Cesto sladím kombináciou ryžového sladu (slady sú najzdravšie sladidlá, pretože vznikajú rozložením zložitých cukrov z obilnín) a javorového sirupu. Ak slad nemáte, dajte 2 PL javorového sirupu.

Krásne chutia s tepelne upraveným ovocím

Priznám sa vám, často ich jem len tak „nasucho“, ale výborne sa tiež dopĺňajú s voňavými varenými slivkami, ktoré sú aj na fotkách.
Pripravujem ich veľmi jednoducho: 
Asi 10 ks čerstvých sliviek, rozdelených na polovice, 4-5 minút povaríme so štipkou soli, 1 PL mirinu (môžeme nahradiť rumom alebo vynechať), troškou javorového sirupu a škoricou. Varíme v hrnci bez pokrievky.

Ak nemáte čerstvé slivky, môžete použiť sušené, ktoré pred tým aspoň na pol hodiny namočíte do vody. Slivky potom varte s trochou namáčacej vody rovnakým spôsobom.

Ingrediencie na 12 väčších lievancov:

200 ml makového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
1 jablko (asi 200 g)
2 PL mletých ľanových semienok
100 g mletého maku alebo zvyšky z prípravy makového mlieka
1 PL ryžového sladu
1 PL javorového sirupu
kôra z 1 bio citrónu
citrónová šťava z 1/2 citrónu
50 g ovsených vločiek (pre verziu bez lepku použijeme bezlepkové)
100 g pohánkovej múky
2 PL kukuričného škrobu
štipka soli
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy na pečenie
1/2 ČL škorice
trošku mletej vanilky


Potrebný čas: 60 minút

Mak, ktorý sa zvýšil po príprave makového mlieka

Postup:

Na začiatku na jemnom strúhadle nastrúhame jablko. Pridáme k nemu mletý ľan, zamiešame a necháme odpočívať.

Makové lievance s jablkom

Ďalej si v samostatnej mise pripravíme suché ingrediencie okrem maku a vločiek. Takže preosejeme pohánkovú múku a kukuričný škrob, pridáme soľ, prášok do pečiva a sódu. Nezabudneme na škoricu a vanilku.

Do stolného mixéra dáme mlieko, mak, vločky, jablkovo-ľanovú zmes, sladidlá, kôru a šťavu z citróna. Dobre zmixujeme na vyšších otáčkach. A následne primiešame k pripravenej múke. Miešame zľahka, aby cesto ostalo nadýchané. Bude pomerne husté, ale to je v poriadku.

Makové lievance vegan - cesto

Rozpálime panvicu a pečieme na tenkej vrstvičke oleja dozlata z oboch strán. Ak nemáme panvicu na lievance, cesto vytvarujeme do tvaru lievancov pomocou lyžice. Po chvíli uberieme oheň a pečieme na strednom stupni.  Ja pri pečení lievancov a palaciniek používam kokosový olej, ale môžete použiť aj iný, napríklad slnečnicový určený na pečenie.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

Lievance z maku bez lepku, vegan

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.