Lievance máme veľmi radi, ale robievam ich len sviatočne. Väčšinou ako špeciálny nedeľný brunch alebo namiesto dezertu. Keďže ich máme radi s ovocím, snažím sa v nich obmedzovať obilnú múku, aby jej vplyvom jednoduchých cukrov z ovocia v črevách príliš veľa nekvasilo. Píšem o tom v tomto článku o sladení >>> Ako sladiť s rozumom a bez následkov
V tomto recepte som časť obilnej múky nahradila múkou mandľovou a kukuričnou maizenou. Maizenu používam v bio kvalite a chemicky nebielenú.
Tieto lievance sú krásne nadýchané a mäkkučké vďaka mandľovému jogurtu. Môžete použiť aj iný rastlinný jogurt, len s kokosovým by som bola opatrná. Jogurt je možné nahradiť aj nejakým orieškovým mliekom (napríklad mandľovým či kešu, ktoré sú tučnejšie než ryžové a trochu tuku do cesta potrebujeme). V tomto prípade ale dajte menší pomer mlieka (tak 300-350 ml), pretože je redšie než jogurt. A ryžové mlieko vynechajte. Takže ľanové semienka namočíte do orieškového mlieka.
Ak máte radi mak, vyskúšajte aj výborné makové lievance, ktoré sú tiež bez lepku.
375 g mandľového jogurtu (dávam veľký jogurt od českej firmy Nemléko)
125 ml ryžového mlieka
2 PL ryžového sirupu
2 PL mletých ľanových semienok
100 g pohánkovej múky
60 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
2 PL kukuričného škrobu (maizena)
štipka soli
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
1/2 ČL sódy na pečenie
kôra z jedného bio citrónu
trošku mletej vanilky
Najprv namočíme mleté ľanové semienka do ryžového mlieka.
V ďalšom kroku v miske dobre premiešame obidve múky, kukuričný škrob, šoľ, prášok do pečiva, sódu, mletú vanilku a kóru z bio citrónu. Postupne k nim primiešame jogurt, ryžové mlieko s ľanom a ryžový sirup. Vytvoríme cesto, ktoré necháme približne 15 minút odpočívať. Ak by sa vám zdalo cesto príliš husté, dolejte trošku ryžového mlieka. Ale tento pomer ingrediencií mám viac krát vyskúšaný a mal by byť tak akurát.
Panvicu na lievance poriadne rozpálime a potom ich pečieme na strednej intenzite z každej strany dozlata.
Podávajte s džemom, ovocím alebo javorovým sirupom podľa chuti. Alebo skúste moju obľúbenú kombináciu s karamelizovaným banánom, lesným ovocím a ochuteným mandľovým (či iným rastlinným) jogurtom. Na fotke je čučoriedkový, výborne sa hodí aj čokoládový.
Pripravíte ho veľmi jednoducho. Ak máte malé lievančeky, banán nakrájajte na kolieska a pár minút opekajte z každej strany na panvičke s trochou kokosového oleja. Ak robíte väčšie lievance, stačí ak banán prerežete pozdĺžne na polovicu a ďalej postupujte rovnako.
Ak nechcete, aby vám medzitým lievance vychladli, dajte na začiatku pečenia ohriať rúru na 100 stupňov a lievančeky v nej držte teplé až do momentu servírovania.
Dobrú chuť