Mandľové poháre s čokoládovou ganache

Zdravé mandľové poháre

Tento dezert z mandlí namáčaných cez noc je veľmi výživný a sýty.

Prečo ich namáčať?

Mandle sú jedny z najdzravších orechov a sú to tiež jediné zásadotvorné orechy. Ale podobne ako celozrnné obilniny či iné orechy a semená, obsahujú tzv. antinutričné látky. Sú to látky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu živín a brzdia prácu niektorých tráviacich enzýmov. Tým sa zhoršuje trávenie cenných látok, ktoré mandle obsahujú. To znamená, že nedokážeme dobre  využiť ich vitamíny a minerály.

Našťastie tomuto dokážeme celkom jednoducho zabrániť. Namáčaním dostatočne dlhú dobu (najlepšie cez noc) eliminujeme nežiadúce antinutričné látky.

Tento recept som pripavila na dva klasické poháre (objem jedného pohára je približne 250 ml). No keďže sú naozaj veľmi sýte, môžete si ich rozdeliť na 3 poháre. Alebo si polovicu pohára odložte do chladničky na druhý deň.

Na prípravu som použila, nie pre každého známe kuzu, čo je veľmi zdravý škrob. Dá sa kúpiť v zdravej výžive. Pochádza z Ázie a viac si o ňom môžete prečítať v tomto článku >>> Dochuťte si jedlo zdravo, robte to ako Japonci

Ingrediencie na 2 poháre:

200 g nepražených mandlí
200 ml ryžového mlieka + 1 PL naviac
2 PL ryžového sirupu
2 ČL kuzu (kopcovité)
20 kvapiek prírodnej vanilkovej arómy (Dala som túto >> Vanilkový extrakt Valdemar Grešík) alebo vanilkový prášok

Na čokoládovú ganache:

200 ml hustého kokosového mlieka (Použila som mlieko značky Aroy-D v krabici, ktoré považujem za najlepšie na trhu. Ak by ste ho nezohnali, môžete použiť aj kokosovú smotanu)
1 kopcovitá PL kvalitného kakaa
1 PL ryžového sirupu
Niekoľko kvapiek tekutej stévie na dosladenie
1 zarovnaná ČL Agar-Agaru v prášku


Potrebný čas: 45 min + namáčanie mandlí cez noc

Zdravý škrob

Postup:

Mandle opláchneme pod studenou tečúcou vodou a necháme namáčat cez noc. 

Na druhý deň ich ošúpeme a dáme do stolného mixéru. To je asi tá najnáročnejšia časť 🙂

V malom hrnci začneme zohrievať 200 ml ryžového mlieka spolu s ryžovým sirupom a vanilkou. Medzitým dobre zmiešame kuzu v 1 PL studeného mlieka. Ak začne osladené mlieko vrieť, vlejeme do hrnca zmiešané kuzu a za stáleho miešania povaríme 1-2 minúty na miernom plameni. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.

Potom zmes vlejeme k mandliam do mixéru a na maximálnom výkone zmixujeme na hladký krém. Čím silnejší máte mixér, tým hladší bude krém. Mne osobne ale vôbec nevadí, ak má krém trochu orieškovú štruktúru. 

Krém rozdelíme do pohárov a dáme do chladničky. 

Pustíme sa do čokoládovej vrstvy.

Kokosové mlieko dáme do malého hrnca a pridáme k nemu kakao a sirup. Ak máte radšej viac sladké chute, pridajte aj pár kvapiek tekutej stévie. Všetko metličkou dobre vymiešame, aby sme nemali žiadne hrudky. Potom privedieme k varu a opatrne vsypeme Agar-Agar. Dobre ho zamiešame a minútku varíme na slabšom plameni. Dlhšie nevarte, aby vám ganache nestuhla príliš. 

Necháme trošku vychladnúť a nalejeme na mandľovú vrstvu. Chladnutím ganache tuhne, takže trochu počkáme, aby nebola tekutá a podávame s ovocím podľa vlastnej chuti.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Alebo priamo na fotke označte @laskave_varenie. Vďaka!

 Mandľové poháre s čokoládovou ganache

 

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.