Mandľové koláčiky bez múky

Vyskúšajte tieto koláčiky bez múky a teda aj bez lepku. Mandľové koláčiky bez múky s džemom sú zdravšou alternatívou klasických vianočných sladkostí. Svojim zložením nezaťažujú tráviaci trakt. Cesto je tuhšie, vonia po marcipáne a výraznejší džem ho krásne dopĺňa.

Najviac ma bavia s domácim ríbezľovým džemom, ale hodí sa aj  malinový. Skúšala som aj čokoládovú nápň, ale k cestu z mandlí sa najlepšie hodí džem.

Cesto sladím javorovým sirupom a pridávam ešte lyžicu brezového cukru. Ten pomeliem na prášok v mlynčeku na kávu. Brezový cukor má rovnakú sladivosť ako biely cukor, ale má oveľa menej kalórií a veľmi nízky glykemický index. Navyše, narozdiel od bieleho cukru, nemá negatívny efekt na zuby.

Ingrediencie (na 20 koláčikov):

250 g jemne mletej mandľovej múky (používam túto od firmy Svět plodů, majú aj slovenský e-shop)
60 g (vegan) masla
3 PL javorového sirupu
1 PL brezového cukru (xylitol) pomletého na prášok
1/2 ČL vanilkovej esencie
za konček lyžičky soli
ríbezľový alebo malinový džem


Potrebný čas: 45 minút

Postup:

Maslo dajte do misky a nechajte zmäknúť pri izbovej teplote.

Rúru na pečenie zapnite na 175 stupňov.

K maslu pridajte mandľovú múku a ostatné ingrediencie okrem džemu.

Rukou vypracujte lepivé cesto. Polievkovou lyžicou odoberte množstvo, z ktorého urobíte guľku. Odoberám množstvo, ktoré vojde do približne zarovnanej lyžice.

Guľky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. V strede každej guľky urobte pomocou palca dierku. Nebojte sa zatlačiť, aby nebola dierka príliš malá, chceme do nej dostať dostatok džemu. Občas si ruku opláchnite studenou vodou, aby sa vám palec príliš nelepil na cesto.

Dierky naplňte džemom.

Koláčiky pečte 11 – 13 minút. Každá rúra je iná, ja ich pečiem 13 minút. Hotové sú, keď sú na spodku ružové. Zvrchu  by mali ostať svetlé.

Po vychladnutí skladujte v chladničke v uzavretej nádobe. Aspoň pol hodinu pred konzumáciu ich z chladničky vyberte. Budú mäkšie a budú mať výraznejšiu chuť.

Dobrú chuť ♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.