Toto je náš domáci recept, ktorý ma naučila moja úžasná mama. Pred tým to tak samozrejme nebolo, ale už pár rokov do tejto kapusty inú ako rastlinnú smotanu nedáva. To sa zas naučila ona odo mňa:)
Milujem ju od detstva a rovnako teraz môj synček. Dajte si k nej nejakú chrumkavú bielkovinu – falafel alebo inú fašírku zo strukovín, prípadne opečený tempeh či tofu. Výborne sa tiež hodí chrumkavý cícer. Ak neviete ako si ho pripraviť, postup nájdete v tomto recepte >>> Jarná miska Buddha bowl. Môžete ju tiež doplniť dobrým chlebíkom.
Toto jedlo sa hodí počas celého roka, ale zvlášť na prelome leta a jesene ho odporúčam ešte o niečo viac. V tomto období sú na vrchole svojich síl tráviace orgány slezina, pankreas a žalúdok a práve guľatá zelenina ako kapusta, tekvice, cibuľa, cvikla majú na ne pozitívny a posilňujúci vplyv.
Prečo by vás to mohlo zaujímať? Prečítajte si tento článok a možno budete prekvapení >>> Ako súvisí slezina s únavou, prejedaním, zhoršenou imunitou či rozhodenou menštruáciou?
1 menšia kapusta
1 cibuľa
2 PL oleja
1-1,5 ČL soli
trochu mletého čierneho korenia
0,5 ČL mletej rasce
0,5 l paradajkovej šťavy (najlepšie zo škatule alebo skla)
200 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 ryžová alebo ovsená smotana
2,5 ČL maizeny (kopcovitých)
Najprv očistíme kapustu a nakrájame ju na asi 0,5 cm rezance.
Nadrobno nakrájame cibuľu a speníme ju na osolenom oleji. Dajte hneď na začiatku všetku soľ. Pridáme mletú rascu a kapustu. Za stáleho miešania dusíme približne 5 minút.
Potom pridáme mleté korenie, 200 ml horúceho vývaru alebo vody a polovicu paradajkovej šťavy. Zamiešame, znížime plameň a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Trvá to asi 1 hodinu, ak je kapusta tvrdšia, tak o niečo dlhšie. Ja ju mám rada mierne chrumkavú.
Ku koncu varenia si pripravíme smotanu, ktorú dobre zmiešame s maizenou.
Ak je kapusta mäkká, primiešame k nej zvyšok paradajkovej šťavy a smotanu. Za stáleho miešania ešte varíme 3 minúty.
Dobrú chuť
Sonička, ďakujem za tento recept. Máme ho radi celá rodina, dokonca aj synovi (5r) chutí. Robila som aj s cicerom aj s tofu a výborné
Nie je za čo Helenka:) Teším sa, že vám chutí❤