Cestoviny s brokolicovo-pórikovou omáčkou

Cestoviny s brokolicovo-porikovou omackou

Keď sa s ľuďmi bavím o varení, občas sa stretávam s prekvapenými tvárami.  „To varíš na večeru ďalšie teplé jedlo?“ Nuž, väčšinou áno. Aj keď niekedy sa mi nechce alebo nestíham a vystačíme si trebárs s poctivým kváskovým chlebom, strukovinovou nátierkou (tá vydrží v chladničke zopár dní) a kvasenou zeleninou.  A napariť brokolicu, či očistiť trochu surovej zeleniny tiež nie je časovo ani energeticky náročné. Na jar mám vždy po ruke nejaké klíčky a zelené šalátové lístky. 

Ale už dávno viem, že najlepšie sa cítim, keď mám pravidelný prísun tepelne upravenej zeleniny v kombinácii s ďalšími zložkami zdravého a na živiny bohatého taniera. Ako na to sa so mnou môžete naučiť v mojom online kurze zdravého varenia Detox jedlom jar/leto 2023. Je cielený práve na posilnenie pečene, ktorá zodpovedá za premenu (nielen) tukov na energiu. Na jar býva oslabená a práve preto sme často unavené, trpíme na migrény alebo máme menštruačné problémy. 

Ingrediencie na 4 porcie:

350 g kukuričných cestovín (špirálky, trúbky, kolienka)
1 brokolica
pór (asi 10 centimetrový kúsok)
1 cibuľa
2 PL olivového oleja
500 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1/2 ČL soli + na varenie cestovín
mleté čierne korenie
sušená bazalka
100 ml mandľovej smotany (prípadne ryžovej)
2 ČL bielej miso pasty (miso Shiro)
1 PL lahôdkového droždia

1 marinované alebo údené tofu na podávanie


Potrebný čas: 30 min

Cestoviny s bokolicovo-porikovou omackou

Postup:

Najprv dáme variť vodu na cestoviny. Medzitým umyjeme a nakrájame zeleninu. Cibuľu nakrájame nadrobno, pór prerežeme pozdĺžne a potom nakrájame na polkolieska. Brokolicu rozdelíme na ružičky, pevnejšie časti pokrájame na asi centimetrové kúsky.

Ak voda vrie, pridáme soľ a dáme variť cestoviny.

Cibuľu speníme na oleji so soľou, pridáme nakrájaný pór a malé tuhšie časti brokolice. Chvíľu podusíme, potom pridáme zbytok brokolice. Zasypeme mletým korením a sušenou bazalkou. Zalejeme horúcim vývarom a pod pokrievkou varíme 6-8 minút. Ak zeleninu príliš nerozvaríme, bude mať lepšiu chuť.

Ak je brokolica uvarená, pridáme smotanu a ešte minútu varíme. Odstavíme z tepelného zdroja, a pridáme dve lyžičky bielej miso pasty a jednu lyžicu lahôdkového droždia. Všetko dobre zmixujeme ponorným mixérom.

K hotovej omáčke primiešame uvarené a odkvapkané cestoviny a môžeme podávať. Aby ste mali tzv. kompletný tanier, posypte si hotové cestoviny na panvičke opečeným tofu. Najlepšie sa hodí marinované alebo údené. Stačí ho nakrájať na malé kocky a na troške oleja opiecť do chrumkava.

Do hotových cestovín tiež môžete primiešať čerstvé lístky baby špenátu. Obohatíte ho o čerstvú žložku a dodáte ďalšie živiny.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Alebo priamo na fotke označte @laskave_varenie. Vďaka!

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.