Keď sa s ľuďmi bavím o varení, občas sa stretávam s prekvapenými tvárami. „To varíš na večeru ďalšie teplé jedlo?“ Nuž, väčšinou áno. Aj keď niekedy sa mi nechce alebo nestíham a vystačíme si trebárs s poctivým kváskovým chlebom, strukovinovou nátierkou (tá vydrží v chladničke zopár dní) a kvasenou zeleninou. A napariť brokolicu, či očistiť trochu surovej zeleniny tiež nie je časovo ani energeticky náročné. Na jar mám vždy po ruke nejaké klíčky a zelené šalátové lístky.
Ale už dávno viem, že najlepšie sa cítim, keď mám pravidelný prísun tepelne upravenej zeleniny v kombinácii s ďalšími zložkami zdravého a na živiny bohatého taniera. Ako na to sa so mnou môžete naučiť v mojom online kurze zdravého varenia Detox jedlom jar/leto 2023. Je cielený práve na posilnenie pečene, ktorá zodpovedá za premenu (nielen) tukov na energiu. Na jar býva oslabená a práve preto sme často unavené, trpíme na migrény alebo máme menštruačné problémy.
350 g kukuričných cestovín (špirálky, trúbky, kolienka)
1 brokolica
pór (asi 10 centimetrový kúsok)
1 cibuľa
2 PL olivového oleja
500 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1/2 ČL soli + na varenie cestovín
mleté čierne korenie
sušená bazalka
100 ml mandľovej smotany (prípadne ryžovej)
2 ČL bielej miso pasty (miso Shiro)
1 PL lahôdkového droždia
1 marinované alebo údené tofu na podávanie
Najprv dáme variť vodu na cestoviny. Medzitým umyjeme a nakrájame zeleninu. Cibuľu nakrájame nadrobno, pór prerežeme pozdĺžne a potom nakrájame na polkolieska. Brokolicu rozdelíme na ružičky, pevnejšie časti pokrájame na asi centimetrové kúsky.
Ak voda vrie, pridáme soľ a dáme variť cestoviny.
Cibuľu speníme na oleji so soľou, pridáme nakrájaný pór a malé tuhšie časti brokolice. Chvíľu podusíme, potom pridáme zbytok brokolice. Zasypeme mletým korením a sušenou bazalkou. Zalejeme horúcim vývarom a pod pokrievkou varíme 6-8 minút. Ak zeleninu príliš nerozvaríme, bude mať lepšiu chuť.
Ak je brokolica uvarená, pridáme smotanu a ešte minútu varíme. Odstavíme z tepelného zdroja, a pridáme dve lyžičky bielej miso pasty a jednu lyžicu lahôdkového droždia. Všetko dobre zmixujeme ponorným mixérom.
K hotovej omáčke primiešame uvarené a odkvapkané cestoviny a môžeme podávať. Aby ste mali tzv. kompletný tanier, posypte si hotové cestoviny na panvičke opečeným tofu. Najlepšie sa hodí marinované alebo údené. Stačí ho nakrájať na malé kocky a na troške oleja opiecť do chrumkava.
Do hotových cestovín tiež môžete primiešať čerstvé lístky baby špenátu. Obohatíte ho o čerstvú žložku a dodáte ďalšie živiny.
Dobrú chuť