Krémová cestovinová ryža orzo s príchuťou goudy

Mnohé klientky v mojich online kurzoch nie sú vegánky. No napriek tomu s radosťou skúšajú rôzne rastlinné jedlá. Vďaka tomu ochutnali potraviny, ktoré pred tým nikdy nejedli, naučili sa nové kombinácie a spoznali nové chute. A často z nich boli nadšené.

Tento recept vznikol hlavne pre ľudí, ktorí nejedia mlieko a syry. Buď z presvedčenia alebo preto, že im nerobia dobre. No napriek tomu má lahodnú krémovú syrovú chuť. Tú som docielila vďaka rastlinnej alternatíve syra Gouda od firmy Violife.

Nie, nebudem sa tváriť, že tieto alternatívy sú z nutričného hľadiska bohviečo. Obsahujú vlastne kokosový tuk, vodu a škrob. A potom ešte prírodné dochucujúce zložky. Ale je tiež pravda, že neobsahujú žiadne alergény ako mlieko, lepok, sója, orechy či konzervanty. A mať možnosť dopriať si občas chuť syra poteší určite každého alergika. 

Som presvedčená, že toto rizoto z cestovinovej ryže orzo s rastlinnou alternatívou Goudy si zamilujete.

Môj tip: Ak vám predsa len až tak nezáleží na chuti syra Gouda, môžete ho v tomto recepte nahradiť lahôdkovým droždím. To je z nutričného hľadiska hotový poklad. Je to neaktívne droždie, nespôsobuje kvasenie a teda ani tráviace problémy. Zato obsahuje bielkoviny, mnoho vitamínov skupiny B, minerály a vlákninu.

Ingrediencie na 3 – 5 porcií (podľa toho, či si jedlo dáte ako prílohu alebo ako hlavné jedlo):

1 hrnček cestovinovej ryže orzo (neuvarenej)
2 hrnčeky horúceho zeleninového vývaru
2 PL olivového oleja
1 ČL soli
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
50 g rastlinnej alternatívy syra Gouda od Violife foods (alebo 4 PL lahôdkového droždia)
200 ml mandľovej alebo kešu smotany
4 kopcovité ČL červeného pesta
3 – 4 ks sušených paradajok v oleji
rôzne šalátové listy na podávanie


Potrebný čas: 25 minút

Postup:

Najprv si pripravte všetky ingrediencie. Nastrúhajte alternatívu syra, očistite cibuľu a cesnak, nakrájajte sušené paradajky v oleji. Dajte ohrievať zeleninový vývar.

Na oleji so soľou speňte cibuľu. Robím to v panvici.

Pridajte popučený cesnak a na prúžky nakrájané sušené paradajky. Premiešajte a vsypte cestovinovú ryžu orzo. Krátko, približne 3 mintúty restujte za stáleho miešania.

Potom zalejte vývarom. Budete mať pocit, že je vývaru veľa, ale cestovina počas varenia vývar nasiakne. Varte 8 minút na miernom alebo slabšom ohni, občas zamiešajte. Je dôležité, aby cestoviny len jemne pobublávali, nechceme aby sa tekutina rýchlo vyparila.

Medzitým ako sa orzo varí, v samostatnom hrnčeku poriadne rozmiešajte červené pesto v rastlinnej smotane.

Po 8 minútach varenia do cestoviny primiešajte smotanu s pestom a varte ešte 2 minúty.

Potom panvicu odstavte z tepelného zdroja a vmiešajte alternatívu syra. Možno sa vám bude zdať, že cestoviny ešte nevsiakli dostatočne tekutinu, ale nebojta sa, ešte zhustnú. Nechceme aby boli príliš suché ale akurát krémové.

Doplňte listovým šalátom alebo klíčkami a podávajte buď samotné (je dobré uvedomiť si, že jedlo neobsahuje bielkovinu) alebo ako prílohu k ľubovoľnej bielkovine. Z rastlinných bielkovín sa hodí opečené tofu či tempeh, fazuľové fašírky alebo cícerové fašírky.

Dobrú chuť ♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.