Veľmi rada pripravujem nátierky zo strukovín. Sú výživné, zasýtia na dlhšiu dobu, dodajú nám bielkoviny a perfektne sa hodia na cesty. (Ne)vajíčková či cesnaková z bielej fazule sú spolu s hummusom takou našou domácou klasikou. Ak si vopred uvaríte fazuľu, čo je rozhodne zdravšia voľba ako tá z konzervy, máte ich hotové za pár minút.
Ak máte radi avokádo, určite si túto nátierku obľúbite. Alebo ňou milo prekvapíte návštevu :-)
Avokádo, bohaté na zdravé tuky, v nej krásne dopĺňajú fazuľky mungo. Sú to najmenšie fazuľky, ktoré pochádzajú z Ázie. Vďaka nim získa nátierka peknú dávku kvalitných bielkovín a spolu s ostatnými ingredienciami aj výbornú chuť a konzistenciu.
100 g mungo fazuliek
2 menšie avokáda
1 PL umeoctu
1 PL citrónovej šťavy
1/3 ČL morskej nerafinovanej soli
1 PL nasekaného čerstvého koriandru
1 menší strúčik cesnaku
trošku čerstvo namletého čierneho korenia
Noc vopred namočíme mungo fazuľky do vody. Pred tým ich poriadne opláchneme v studenej vode.
Ďalší deň namáčaciu vodu zlejeme a v čerstvej vode fazuľky uvaríme do mäkka. Varím ich v tlakovom hrnci zhruba 20 minút bez soli. Je dôležité, aby boli naozaj mäkkučké. Nedávajte zbytočne veľa vody, stačí aby trochu prekryla fazuľky. Ak by vám po uvarení ostala prebytočná voda, radšej ju zlejte.
Potom už len fazuľky zmixujeme spolu so všetkými ingredienciami. Ochutnáme a prípadne ešte dochutíme podľa vlastnej chute.
Nátierka chutí výborne na teplom toaste z kvalitného kváskového chleba alebo na obilnej placke, posypaná slnečnicovými semienkami a doplnená zeleninou. Na jeseň a v zime najlepšie pečenou alebo naparenou.
Dobrú chuť