(NE)vajíčková nátierka

Mojou najobľúbenejšou nátierkou bola vždy vajíčková. Snažila som sa vytvoriť veganský recept, ktorý by ju chuťovo pripomínal. Vajíčka v nej teda nenájdete, ale zato poriadnu porciu kvalitných rastlinných bielkovín áno. Soli som použila len máličko, na zjemnenie cibule. Podstatne zdravšou alternatívou je umoeocot. Pre výraznejšiu vajíčkovú chuť, môžete použiť namiesto klasickej soli čiernu himalájsku soľ. 

Umeocot je moje najobľúbenejšie dochucovadlo. Nie je to ocot v pravom slova zmysle. Má slano-kyslú chuť, takže vďaka nemu môžem používať menej soli pri varení. Dávam ho aj do šalátových zálievok.
Umeocot má veľmi blahodárne účinky na organizmus:
♥ pomáha pri prekyslení organizmu a vyrovnáva pH krvi
♥ má detoxikačné schopnosti
♥ napomáha tráveniu
♥ posiluje imunitu  

Ingrediencie:

150 g veľkej bielej fazule, uvarenej
50 g údeného tofu
1 menšia cibuľa
1-2 ČL dijonskej horčice
1/2 PL olivového oleja lisovaného za studena
1/2 PL umeocta
soľ
čierne korenie
1/4 ČL kurkumy


Potrebný čas: 10 min + varenie fazule vopred (45-60 min)

Postup:

Fazuľu uvaríme podľa návodu (varí sa zhruba 45 – 60 min). Ja ju varím v tlakovom hrnci s asi 2 cm kúskom morskej riasy Kombu.

Tofu nastrúhame najemno. Cibuľu pokrájame nadrobno a zľahka osolíme. Chvíľu necháme postáť.

Do mixéru typu blender dáme uvarenú fazuľu, tofu a polovicu pokrájanej a osolenej cibule. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a jednu polievkovú lyžicu vody z varenej fazule.  Mixujeme až kým nevznikne jemná nátierka. Nakoniec primiešame zbytok cibule.

Dobrú chuť

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.