Ovocný koláč s orechovou posýpkou

Čučoriedky, maliny či černice sa skvelo hodia do tohto šťavnatého letného ovocného koláča. Je bez bielej múky a dá sa jednoducho pripraviť aj bez vajec.

Namiesto vajec aquafaba

Tento ovocný koláč pre nás pôvodne upiekla moja zlatá mamka. Cesto bez vajíčok sa trochu rozpadávalo, ale chuťovo bolo mňam. Ono, je ho tam len tenká vrstva, hlavnú rolu tu hraje ovocie v kombinácii s úžasnou orechovou posýpkou. Keď sme ho potom piekli znovu, pridala som do cesta  3 lyžice aquafaby. Tá je stále viac a viac populárnejšia, ale ak ju ešte nepoznáte, ide o nálev z cíceru v konzerve alebo tekutinu, ktorá vznikne pri varení cíceru doma. Tomu dávam prednosť, pretože konzerva pre mňa predsa len nie je celkom „real food“. Trik je v tom, nedať pri varení príliš veľa vody, aby bola tekutina hustá. Ja si cícer uvarím aj deň či dva vopred a nechám ho v chladničke v aquafabe. Potom ju pri pečení používam vždy precedenú.

Ak nie ste vegani, či nemáte alergiu na vajíčka, môžete aquafabu nahradiť 1 celým vajíčkom.

Z cíceru samozrejme uvarím nejakú dobrotu, napríklad výborné talianske cestoviny s cícerovou omáčkou alebo chrumkavý smažený cícer v buddha bowl.

Ingrediencie (okrúhla forma 26 cm):

Cesto:
80 g ovsenej múky (alebo najemno zmixovaných vločiek)
170 g špaldovej celozrnnej múky (stredne mletej)
1,5 ČL prášku do pečiva bez fosfátu
1/3 ČL soli
60 g kokosového cukru
60 g kokosového oleja
3 PL studenej vody
3 PL aquafaby (alebo 1 celé vajíčko)

Posýpka:
150 g mletých vlašských orechov
50 g celozrnnej špaldovej múky
1 ČL škorice
4 PL javorového sirupu

Náplň:
450 g ovocia (maliny, čučoriedky, černice alebo ich kombinácia)
kokosový cukor alebo sušený slad na osladenie ovocia – podľa chuti


Potrebný čas: 60 minút

Postup:

Na cesto zmiešame suché ingrediencie a potom k ním pridáme mokré. Vypracujeme tuhšie cesto a necháme asi 1 hodinu odpočívať v chladničke.

Medzitým nachystáme posýpku. Zmiešame orechy s múkou, pridáme škoricu a nakoniec sirup. Tuk nedávam, orechy sú tučné dosť. Premiešame rukou.

Okrúhlu formu vytrieme kokosovým olejom. Cesto rozvaľkáme a dáme do formy. Lepšie sa s ním bude pracovať, ak nebude celkom studené. Môže sa po krajoch trhať, ale to nevadí, vo forme ho rukami upravíme podľa potreby.

Na cesto rovnomerne rozvrstvíme ovocie, ktoré zvrchu zľahka osladíme. Nakoniec dáme posýpku.

Pečieme prvých 10 min na 200 stupňov a potom 15 min na 180 stupňov. My sme ho piekli na spodnej mriežke, ale závisí na vašej trúbe. Ak pečiete v inom materiály ako plech, doba pečenia sa môže o niečo predĺžiť.

Hotový, ešte teplý koláčik, vás bude svojou vôňou vábiť, aby ste sa doňho hneď pustili. Ale skúste vydržať. Teplý by sa vám mohol rozpadávať a vychladený chutí najlepšie.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.