Fazuľa na chlebíku je trochu nezvyčajná kombinácia, ale zato vynikajúca. Vďaka marináde má fazuľa mierne nakyslastú chuť, ktorá sa krásne dopĺňa s cesnakom a tymiánom. A ak si ju dáte na dobrý kváskový chlebík obložený tenkými plátkami avokáda, verím, že sa vaše chuťové poháriky potešia tak ako tie moje.
Ale táto marinovaná fazuľa sa hodí aj k pečenej zelenine, do budha misky alebo na rizoto.
Zima je obdobím, kedy sa snažím mať fazuľu na tanieri aspoň dva-krát do týždňa. Ak chcete vedieť prečo, prosím prečítajte si tento môj článok o zime. Vysvetľujem v ňom ako sa o seba v zime postarať, aby sme zbytok roka mali dosť energie a hlavne netrpeli jarnou únavou.
Vyskúšajte aj ďalšie zaujímavé jedlá s fazuľou, napríklad bielu fazuľu v batátovo-paradajkovej omáčke, fašírky z fazule adzuki alebo fazuľové cookies.
Počítajte s tým, že fazuľu budete namáčať aspoň 10 hodín, najlepšie cez noc a potom variť približne 40 minút v tlakovom hrnci. Ak máte vopred uvarenú fazuľu, dobrota bude hotová za 10 minút.
1 hrnček uvarenej bielej fazule (dala som veľkú, pretože má skvelú maslovú chuť, ale môžete dať aj menšiu)
2 PL olivového oleja
1/4 ČL soli
1 strúčik cesnaku
2 ČL červeného vínneho octu
2 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
1/2 ČL sušeného tymiánu
1/4 ČL mletej červenej sladkej papriky
trošku mletého citrónového korenia (ak nemáte, dajte biele korenie)
Do panvičky dajte olej so soľou a pomaly ohrievajte, aby olej nebol príliš rozohriaty. Pridajte popučený cesnak a na miernom ohni minútu restujte, kým sa cesnak pekne nerozvonia. Dajte pozor, aby vám nestmavol, bol by horký. Pridajte odkvapkanú fazuľu a asi 3 minúty pomaly prehrievajte.
Odstavte z tepelného zdroja a pridajte marinádu. Pripravíte ju zmiešaním vinného octu, citrónovej šťavy, tymiánu, sladkej papriky a korenia. Dobre premiešajte a nechajte odpočinúť aspoň 5 minút.
Podávajte na dobrom kváskovom chlebíku, na ktorý poukladáte tenké plátky avokáda. Doplňte žeruchou a/alebo šalátovými lístkami podľa chuti.
Dobrú chuť ♥