Tento tekvicový prívarok je zdravá a lacná dobrota, ktorá pre mňa neodmysliteľne patrí k letu. Recept mám od mojej mamy, ktorá sa ho sama naučila variť zdravším spôsobom. Klasickú smotanu nahradila ryžovou, ktorá má oveľa menej tuku a nezaťažuje organizmus tak, ako mliečna smotana. Zároveň jedlu dodá príjemnú mierne sladkú chuť, ktorú na konci vykompenzujeme slano-kyslým umeoctom.
Na zahustenie poslúži ovsená múka, teda najemno zmixované ovsené vločky. Ak chcete bezlepkové jedlo, stačí ak nahradíte klasické vločky tými bezlepkovými. Aby ste získali kompletné jedlo vrátane plnohodnotnej bielkoviny, podávajte prívarok s nejakou strukovinou. Na obrázkoch je opečené údené tofu. Výborné sa hodí aj tempeh, či nejaká strukovinová fašírka.
Nemáte bielu tekvicu? Alebo máte toľko cukiet, že neviete čo s nimi? V tom prípade uvarte cuketový prívarok. Bude rovnako chutný, mám to overené:) Postup je rovnaký, len tekvicu nahradíte cuketou.
1 biela tekvica (asi 2-2,5 kg)
poriadna hrsť čerstvého kôpru
2 ČL soli
2 PL oleja
2 ryžové smotany
2 kopcovité PL ovsenej múky (zmixované ovsené vločky)
1-2 PL umeoctu na dochutenie
Tekvicu ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Pridáme všetku soľ, dobre premiešame a necháme 20 minút odpočívať. Potom preložíme do cedáku alebo sitka a šťavu zlejeme. Rukou ešte vytlačíme.
Tekvicu dáme do hrnca s rozpálenym olejom. Premiešame a dusíme do mäkka na strednom plameni prikryté pokrievkou. Občas zamiešame. Trvá to približne 15-20 minút. Mladšia tekvica zmäkne skôr, staršej to trvá o niečo dlhšie.
Medzitým si nasekáme väčšiu hrsť čerstvého kôpru. Pridáme ho do uvarenej tekvice a varíme 2-3 minúty. Následne pridáme smotanu, v ktorej sme metličkou dobre premiešali ovsenú múku. A varíme približne 5 minút.
Na konci dochutíme umeoctom.
Dobrú chuť