Kvasená kapusta s mrkvou

Mám pre vás ďalší recept na pokrm plný probiotík, enzýmov a vitamínov. Je to jeden zo základných receptov na kvasenú zeleninu. Nepridáva sa tu nálev, ale kvasí sa vo vlastnej šťave so soľou. Príprava je jednoduchá a postačia vám klasické fľaše na zaváranie – jedna väčšia 0,7 l a jedna menšia, ktorá sa vojde do tej väčšej.

Viac si o kvasenej zelenine prečítajte v tomto článku >> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu.

Ingrediencie:
400 g hlávkovej kapusty
1 mrkva
5 g morskej soli (lepšia je nerafinovaná)


Potrebný čas: 20 min + 3-5 dní na kvasenie

Postup:
Kapustu nakrájame na jemné prúžky, mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme soľ. Dáva sa 1% z celkovej gramáže pripravenej zeleniny. Všetko spolu vo väčšej mise premiešame a rukou poriadne potlačíme, aby zelenina pustila šťavu.

Potom zmes postupne rukou natlačíme do čistej a suchej fľaše na zaváranie. Chceme, aby sa šťava dostala nad zeleninu. Pre správne kvasenie je potrebné, aby bola zelenina ponorená v tekutine. Nesmie sa k nej dostať vzduch. Preto do takto pripravenej zeleniny vložíme menšiu fľašu, naplnenú vodou. Vďaka tomu bude zelenina zaťažená a šťava bude navrchu.

Niekedy je kapusta menej šťavnatá a nevytvorí sa dostatok tekutiny. Potom môžete doliať trochu prevarenej vody.

Zeleninu necháme kvasiť 3-5 dní pri stabilnej izbovej teplote. Nemala by byť na priamom svetle a v blízkosti tepelného zdroja.

Potom ju v uzavretej nádobe preložíme do chladničky, kde vydrží aj mesiac.

Tip: Ak chcete chuť z času načas obmeniť, môžete pridať trochu najemno nakrájanej cibule alebo rascu. Sami si časom nájdete kombináciu, ktorá vám najviac vyhovuje.
Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Martin píše:

    Konecne easy a zrozumitelny recept na nakladanu zeleninku , idem hned skusit. Dakujem

    • Soňa Maléterová píše:

      Dobrý deň, Martin. Ďakujem krásne a dúfam, že sa kvasená zeleninka podarila :-)
      Soňa|Láskavé varenie

  2. Dari píše:

    Dobry den, ja uz skusam treti krat a vzdy sa mi na dne pohara (ked uz zeleninu presuniem do chladnicky) zacne tvorit taky biely povlak. Je to tak v poriadku, alebo to znamena ze som nieco pokazila? Dakujem

    • Soňa Maléterová píše:

      Dobrý deň, Dari

      to vôbec nevadí. Pokazenú kapustu by ste cítili po plesni a tá by nevznikla v chladničke ale pri samotnom kvasení pred vložením do chladničky. Aj jej chuť by bola nepríjemná.

  3. Elena píše:

    Dobrý deň, prosím Vás, počas kvasenia má byť tá fľaša otvorená alebo zavretá?
    Ďakujem pekne vopred za odpoveď :-)

    • Soňa Maléterová píše:

      Elenka, záleží na nádobe. Ak máte tú špeciálnu na kvasenie, tak môže byť zavretá, lebo má hore také malinké otvory na unikanie plynov. Ak kvasíte v klasickom zaváracm pohári, tak zatvárať netreba, len ten menší pohár, ktorý do neho dáte ako závažie, by nemal byť príliš malý. Aby po okrajoch nebolo priveľa priestoru.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.