Mám pre vás ďalší recept na pokrm plný probiotík, enzýmov a vitamínov. Je to jeden zo základných receptov na kvasenú zeleninu. Nepridáva sa tu nálev, ale kvasí sa vo vlastnej šťave so soľou. Príprava je jednoduchá a postačia vám klasické fľaše na zaváranie – jedna väčšia 0,7 l a jedna menšia, ktorá sa vojde do tej väčšej.
Viac si o kvasenej zelenine prečítajte v tomto článku >> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu.
Ingrediencie:
400 g hlávkovej kapusty
1 mrkva
5 g morskej soli (lepšia je nerafinovaná)
Potrebný čas: 20 min + 3-5 dní na kvasenie
Postup:
Kapustu nakrájame na jemné prúžky, mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme soľ. Dáva sa 1% z celkovej gramáže pripravenej zeleniny. Všetko spolu vo väčšej mise premiešame a rukou poriadne potlačíme, aby zelenina pustila šťavu.
Potom zmes postupne rukou natlačíme do čistej a suchej fľaše na zaváranie. Chceme, aby sa šťava dostala nad zeleninu. Pre správne kvasenie je potrebné, aby bola zelenina ponorená v tekutine. Nesmie sa k nej dostať vzduch. Preto do takto pripravenej zeleniny vložíme menšiu fľašu, naplnenú vodou. Vďaka tomu bude zelenina zaťažená a šťava bude navrchu.
Niekedy je kapusta menej šťavnatá a nevytvorí sa dostatok tekutiny. Potom môžete doliať trochu prevarenej vody.
Zeleninu necháme kvasiť 3-5 dní pri stabilnej izbovej teplote. Nemala by byť na priamom svetle a v blízkosti tepelného zdroja.
Potom ju v uzavretej nádobe preložíme do chladničky, kde vydrží aj mesiac.
Stiahnite si zdarma e-book
Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru
Chystám pre vás novú vylepšenú verziu tohto e-booku. Ďakujem za pochopenie.
Konecne easy a zrozumitelny recept na nakladanu zeleninku , idem hned skusit. Dakujem
Dobrý deň, Martin. Ďakujem krásne a dúfam, že sa kvasená zeleninka podarila :-)
Soňa|Láskavé varenie
Dobry den, ja uz skusam treti krat a vzdy sa mi na dne pohara (ked uz zeleninu presuniem do chladnicky) zacne tvorit taky biely povlak. Je to tak v poriadku, alebo to znamena ze som nieco pokazila? Dakujem
Dobrý deň, Dari
to vôbec nevadí. Pokazenú kapustu by ste cítili po plesni a tá by nevznikla v chladničke ale pri samotnom kvasení pred vložením do chladničky. Aj jej chuť by bola nepríjemná.