Mojou najobľúbenejšou nátierkou bola vždy vajíčková. Snažila som sa vytvoriť veganský recept, ktorý by ju chuťovo pripomínal. Vajíčka v nej teda nenájdete, ale zato poriadnu porciu kvalitných rastlinných bielkovín áno. Soli som použila len máličko, na zjemnenie cibule. Podstatne zdravšou alternatívou je umoeocot. Pre výraznejšiu vajíčkovú chuť, môžete použiť namiesto klasickej soli čiernu himalájsku soľ.
Umeocot má veľmi blahodárne účinky na organizmus:
♥ pomáha pri prekyslení organizmu a vyrovnáva pH krvi
♥ má detoxikačné schopnosti
♥ napomáha tráveniu
♥ posiluje imunitu
150 g veľkej bielej fazule, uvarenej
50 g údeného tofu
1 menšia cibuľa
1-2 ČL dijonskej horčice
1/2 PL olivového oleja lisovaného za studena
1/2 PL umeocta
soľ
čierne korenie
1/4 ČL kurkumy
Fazuľu uvaríme podľa návodu (varí sa zhruba 45 – 60 min). Ja ju varím v tlakovom hrnci s asi 2 cm kúskom morskej riasy Kombu.
Tofu nastrúhame najemno. Cibuľu pokrájame nadrobno a zľahka osolíme. Chvíľu necháme postáť.
Do mixéru typu blender dáme uvarenú fazuľu, tofu a polovicu pokrájanej a osolenej cibule. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a jednu polievkovú lyžicu vody z varenej fazule. Mixujeme až kým nevznikne jemná nátierka. Nakoniec primiešame zbytok cibule.
Dobrú chuť