Cesnaková nátierka – klasika, ktorá je súčasťou mnohých párty a bežným pohostením pre návštevy. Tá, ktorú som roky poznala ja, bola z klasickej majonézy a eidamu. Samé nezdravé tuky a bolo z nej ťažko na žalúdku ešte pekne dlho.
Táto moja veganská varianta obsahuje minimum tuku z tofu tatarky, ale zato peknú porciu kvalitných bielkovín z bielej fazule. Ak si fazuľu uvaríte vopred, trebárs večer počas pozerania televízie :-), tak ju máte hotovú za pár minút.
200 g veľkej bielej fazule, uvarenej
3 PL tofu tatarky (dá sa použiť aj iná rastlinná tatarka či majonéza)
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
1/2 ČL soli
Fazuľu uvaríme podľa návodu (varí sa zhruba 45 – 60 min). Ja ju varím v tlakovom hrnci s asi 2 cm kúskom morskej riasy Kombu.
Všetky suroviny zmixujeme dohladka v stolnom mixéri. Ak nemáte, mal by to zvládnuť aj tyčový mixér, len sa uistite, že fazule sú pekne mäkučké.
Výborne chutí na opečenom špaldovom kváskovom chlebíku. Podávať ju môžete aj na kolieskách uhorky.
Dobrú chuť