Paradajkovo-cuketová krémová polievka

Máte radi paradajkovú polievku? Ak áno, tak do nej pridajte cuketu nakrájanú na kúsky. Pokojne môže byť  aj veľká prerastená, len v tom prípade ju ošúpte. Vylepšíte tak výživovú hodnotu polievky, pretože cuketa má síce málo kalórií, ale veľa vitamínov.

Navyše obidve tieto zeleniny prispievajú k zdraviu nášho srdca. Cuketa vďaka kombinácii vlákniny a draslíka, paradajky vďaka lykopénu.

Naše srdce je práve v letných horúčavách najviac oslabené. Naozaj  sa oplatí vedieť ako ho v lete čo najmenej zaťažovať a čo najviac ho posilniť. To som pre vás spísala v e-booku zdarma Letná príručka pre zdravé srdce.

Ingrediencie na 4 porcie:

6 veľkých mäsitých paradajok (alebo 2 konzervy lúpaných)
400 g cukety (môže byť aj veľká, prerastená)
1 väčšia cibuľa
2 väčšie strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
1,5 ČL soli
2 bobkové listy
3 – 4 vetvičky tymiánu (dávám citrónový, ale nie je to nutné)
4 lístky čerstvej bazalky (môže byť aj sušená)
500 ml horúceho vývaru alebo vody
mleté čierne korenie
Tamari omáčka na dochutenie (nemusí byť)
trošku prírodného sladidla (dávam napríklad čakankový sirup, ryžový slad a/alebo xylitol)


Potrebný čas: 20 minút

Cuketu ošúpeme, stred s jadierkami vyberieme a nakrájame na kocky veľké približne 1×1 cm.

Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na oleji so soľou, nasekaným cesnakom a bobkovým listom. Potom pridáme cuketu, paradajky a ostatné bylinky.

Ak máte čerstvé paradajky, najprv ich na chvíľu namočte do vriacej vody a potom ich opatrne ošúpte. Vhodné sú len mäsité paradajky, ktoré nie sú príliš vodnaté.

Zalejeme horúcou tekutinou a varíme prikryté 10 – 12 minút.

Pomocou varešky vyberieme bylinky a ponorným mixérom zmixujeme na hladký krém.

Dochutíme mletým korením, ochutnáme a ak treba pridáme 1-2 PL Tamari omáčky a/alebo prírodného sladidla. Ja zvyknem dať 1 PL čakankového sirupu a 1 ČL xylitolu, pretože majú nízky glykemický index.

Na tanieri pokvapkáme troškou kvalitného oleja lisovaného za studena (olivový, repkový či tekvicový). Takto podporíme vstrebávanie dôležitého lykopénu z paradajok v našom tele.

Lykopén je karotenoid rozpustný v tukoch, ktorý má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Napríklad protizápalové, antioxidačné, posilňuje kardiovaskulárny systém a mnoho ďalších. Skvelým zdrojom lykopénu je aj červený melón.

Ozdobíme bazalkou, prípadne semienkami a podávame.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšajte aj ďalšie recepty z podobných surovín:

Bruschetta s cuketou, paradajkou a syrom

Cuketové placky s ovsenými vločkami

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.