Snažíte sa schudnúť? A máte radi šošovicu? Táto lacná a zdravá potravina, ktorá obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny a veľa vlákniny, by rozhodne mala patriť pravidelne na váš stôl.
V tomto recepte je pripravená tak, aby maximálne uspokojila vaše chuťové poháriky a zároveň bola ľahká na trávenie, neobsahovala nezdravé tuky a podporila váš nervový systém. Táto krémová šošovica je totiž bohatá na vitamíny skupiny B.
Je to naozaj zdravé, lacné, jednoduché a výborné jedlo, ktoré musíte vyskúšať.
Kombinácia sušených paradajok, cesnaku a voňavých talianskych byliniek dodá tomuto netradičnému prívarku nový rozmer, ktorý si zamilujete. Nezabudnite pridať aj pol čajovej lyžičky (najlepšie podrvených) feniklových semienok, ktoré nielen krásne voňajú, ale sú výborné aj na:
1 hrnček klasickej zelenej šošovice
1 šalotka alebo menšia cibuľa
8 ks sušených paradajok v oleji
2 PL oleja zo sušených paradajok
1/2 ČL soli
2- 3 strúčiky cesnaku
1 ČL sušených talianskych byliniek (mix bazalka, oregano, tymián a rozmarín)
1/2 ČL feniklových semienok (podrvených)
mleté čierne korenie
1/2 ČL údenej papriky
200 ml zeleninového vývaru
100- 150 ml smotany (dávam mandľovú alebo kešu smotanu)
2-3 PL lahôdkového droždia
čerstvá petržlenová vňať
Šošovicu dobre 3x prepláchneme a dáme namáčať na 2-5 hodín. Potom ju uvaríme do mäkka v novej vode. Trvá to približne 20-30 minút v závisloti na dĺžke namáčania.
Šalotku nakrájame na drobno, sušené paradajky nakrájame na malé kúsky. Cesnak ošúpeme.
Do hrnca či panvice dáme 2 lyžice oleja z paradajok. Pridáme šalotku a restujeme dosklovita.
Pridáme popučený cesnak, bylinky, papriku a podrvené feniklové semienka. Necháme spolu prevoňať asi 2 minúty za stáleho miešania na miernom ohni.
Potom ku voňavej zmesi prihodíme na menšie kúsky nakrájané sušené paradajky a uvarenú šošovicu bez tekutiny. Prilejeme vývar. Ak nemáme vývar, môžeme ho nahradiť tekutinou zo šošovice. Privedieme k varu a na miernom ohni niekoľko minút varíme bez pokrievky.
Prilejeme smotanu a prisypeme lahôdkové droždie a necháme ešte pár minút povariť otvorené.
Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a podávame napríklad s bulgurom, ryžou, tortilou či chlebom. Nezabudneme doplniť porciou zeleniny podľa chuti a sezóny.
Viac ako 50 takýchto jednoduchých a zdravých jedál nájdete v mojom online kurze varenia Detox jedlom. Pomohol už nejednej žene naučiť sa variť oveľa zdravšie a pritom chutne a jednoducho.
V kurze nájdete oveľa viac ako len recepty. Sú tam pre vás pripravené kompletné jedálničky aby ste mali počas dňa výživnú, vyváženú ale zároveň odľahčenú stravu, ktorá pomôže vaše pečeni, prispeje k zníženiu cholesterolu a zlepší váš mikrobióm.
Nájdtete v ňom aj praktické videá ako získať zo zeleniny oveľa viac prospešných látok, ako eliminovať toxíny v potravinách, ako a čo nakupovať, ako zdravo ochucovať jedlá. Kurz je otvorený pre vstup a viac informácií o ňom nájdete tu >>> Detox jedlom.