Toto lahodné ohrievajúce jedlo si zamilujete. Môžete si ho uvariť v klasickejšej verzii s mandľovou smotanou alebo v exotickejšej s kokosovou. Kurkuma dodá krásnu farbu, zvýrazní chuť a navyše má niekoľko zdravotných benefitov. Napríkad protizápalové účinky. Pridávam aj trošku indickej zmesi korenia garam masala, ale v množstve, ktoré jedlu nedodá typickú indickú chuť. Môžete ho pokojne vynechať alebo ak sa rozhodnete pre exotickejšiu chuť, dajte ho o niečo viac.
1 hrnček suchého cíceru
2 PL oleja
1 červená cibuľa
1 ČL soli
1 väčšia mrkva
1 petržlen
1 stredne veľký batát
1 bobkový list
3/4 ČL kurkumy
1 ČL sladkej červenej papriky
1 ČL údenej papriky
1/3 ČL korenia garam masala (môžete vynechať, ale pekne zvýrazní chuť jedla)
štipka letého čili korenia
500 – 600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo horúcej vody
1/2 kocky bio zeleninového bujónu
150 ml mandľovej smotany (pre exotickejšiu chuť môžete nahradiť kokosovou smotanou alebo kokosovým mliekom z konzervy)
kvalitná sójová omáčka na finálne dochutenie (ak nemáte alebo nemôžete, dajte do vývaru trochu viac zeleninového bujónu)
príloha na podávanie: ryža, pšeno alebo cestoviny
Najprv dajte namáčať cícer. Namáčajte ho približne 12 hodín a potom ho varte bez soli. V tlakovom hrnci to trvá približne 40 minút. Môžete tak urobiť pokojne deň – dva pred samotným varením tohto pokrmu.
Mrkvu a petržlen pokrájajte na polkolieska, batát na kocky veľké približne 1,5 cm.
Do hrnca dajte olej a rovno aj soľ. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a restujte ju až kým mierne chytí farbu. Potom vsypte zeleninu a všetko korenie. Duste prikryté na miernom ohni 5 minút.
Medzitým zohrejte vývar alebo vodu a po 5 minútach ju pridajte k zelenine. Vhoďte zeleninový bujón a priveďte k varu. Varte prikryté 10 minút.
S vývarom buďte opatrní, aby nebolo jedlo príliš tekuté. Dajte toľko, aby len trochu prekryl zeleninu. Pridať sa dá aj ku koncu varenia.
Potom pridajte uvarený cícer bez tekutiny a varte ešte 5 minút.
Po 5 minútach vyberte bobkový list a odoberte tretinu pokrmu z hrnca. Tyčovým mixérom zmixujte na krém. Vráťte do hrnca a premiešajte.
Nakoniec vlejte smotanu, ochutnajte a v prípade potreby dochuťte sójovou omáčkou. Varte ešte jednu mintútu.
Podávajte s ryžou alebo so pšenom. Výborne sa hodia aj pšenové krokety alebo cestoviny. Zvlášť ak ste uvarili klasickejší variant s mandľovou smotanou, nie s kokosovou.
Dobrú chuť ♥
Spravila som na obed, bolo to výborné! Mletá údená paprika tomu dodala zaujímajú chuť :)
Ďakujem
Teším sa Evka, že sa vám recept páči :)
Vďaka!