Nie, nie som veľký zemiakožrút :) práve naopak. Jem ich pomerne zriedka a tým starým v zime sa vyhýbam úplne. Teda, ak nepočítam vianočný zemiakový šalát. A vlastne toto je môj jediný recept so zemiakmi tu na mojich stránkach. Pretože na nové letné zemiačky sa skutočne teším a počas leta si ich pár krát vychutnám.
Toto jedlo vám pripomenie slovenskú klasiku vo verzii bez mlieka. Ale zato chuťovo veľmi vydarenú. Tempehové výpečky sú oveľa zdravšou náhradou slaninky. Určite vám po nich nebude ťažko.
Ak nemôžete sóju, ale môžete lepok, nahraďte tempeh vegan údeným od slovenskej firmy Good Nature. Predáva sa aj v Čechách na www.dobrapriroda.cz
Toto jedlo je trochu mastnejšie, než zvyknem variť. Preto si k nemu dávam aj redkvičky, ktoré pomáhajú pečeni s metabolizmom tukov. Môžete si dať klasické malé redkvičky, bielu reďkovku, čiernu reďkovku či daikon (dlhá biela reďkovka). K hlavnému jedlu si vždy dávam aj kvasenú zeleninu, ktorá pôsobí blahodárne na tráviaci trakt. K týmto zemiakom sa navyše chuťovo veľmi hodí.
700 g nových zemiakov
50 ml oleja vhodného na pečenie
1 kopcovitá ČL dijonskej horčice
1 ČL soli
trochu mletej rasce
1 ČL nasekaného čerstvého rozmarínu
trošku mletého korenia
Na vegan bryndzu:
200 g vegan jogurtu (dávam jogurt gréckeho typu) alebo vegan kyslej smotany (predáva napríklad Lidl)
100 g bieleho tofu
2 PL umeoctu
1 ČL lahôdkového droždia (nemusí byť)
Na tempehové výpečky s cibuľkou:
80 g údeného tempehu
1 stredne veľká cibuľa
2 PL oleja
štipka soli
čerstvá pažítka alebo jarná cibuľka na podávanie
Potrebný čas: 1 hodina
Postup:
Začnite zemiakmi. Rúru zapnite na 200 stupňov.
Zemiaky ošúpte, prípadne len poriadne očistite kefkou. Nakrájajte ich približne na osminky a dajte do väčšej misky. Pripravte si marinádu tak, že zmiešate olej, horčicu, soľ, rascu, rozmarín a korenie. Minútu spolu miešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili a potom marinádu pridajte do misy k zemiakom. Dobre premiešajte, aby sa všetky zemiaky obalili marinádou.
Zemiaky preložte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť na približne 30 minút. V priebehu pečenia ich aspoň raz premiešajte.
Medzitým si urobte vegan bryndzu. Je to jednoduché. V stolnom mixéri dobre zmixujte jogurt, biele tofu nakrájané na kocky a umeocot. Umeocot je kyslo-slaný a dodá „bryndzi“ správnu chuť. Odložte do chladničky.
Chuť tejto bryndze môže čiastočne ovplyvniť aj jogurt, ktorý použijete. Preto počas mixovania zmes ochutnajte a ak to budete potrebovať, pridajte ešte trochu umeoctu alebo lahôdkové droždie.
Chvíľu pred tým, ako máte zemiaky upečené, začnite pripravovať tempehové výpečky s cibuľkou.
Na panvičke zohrejte dve lyžice oleja, pridajte štipku soli (viac nedávajte, údený tempeh je pomerne slaný a bryndza tiež) a krátko speňte nadrobno nakrájanú cibuľku.
Medzitým pokrájajte údený tempeh na čo najmenšie kocky a pridajte ho k cibuľke. Restujte na trošku silnejšom ohni (ja som opekala na intenzite 6 z maxima 9), až kým nebudú tempeh aj cibuľka chrumkavé. Trvá to približne 5 minút a nezabudnite ich občas premiešať.
Upečené zemiaky naservírujte na tanier, pridajte bryndzu a na ňu navrstvite tempehové výpečky. Nakoniec jedlo posypte čerstvou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.
Dobrú chuť ♥